Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba

Karácsony már tudhatja, mi kerül a Biodómon 63 milliárd forintba

Az Állatkertben épülő Biodom neonzöld díszkivilágítása (Fotó: A Városliget barátai Facebook-csoport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Állat- és Növénykert új gazdasági igazgatója átvilágította az állatkert eddigi gazdálkodását, a jelentés már a főpolgármester előtt van – értesült a hvg.hu. Mézes Rózsának nem elsősorban a Biodóm elszálló költségeit kellett megnéznie, de minden bizonnyal ez a jelentése legizgalmasabb része. A 12 milliárdosnak indult projekt költsége ugyanis jelenleg 63 milliárdnál tart, ha azt a 20 milliárd forintot is beleszámoljuk, amit az Állatkert főigazgatója, Persányi Miklós decemberben kért a beruházás befejezéséhez. A kormány viszont nem akar, a főváros pedig nem tud több pénzt adni.

A lap kikért minden dokumentumot, amelyben Persányi Miklós a kormány illetve a főváros felé jelezte – ha jelezte – az elszálló árakat, illetve azt tudakolták, miért nem jönnek ki a 2017-ben kért és kapott 43,7 milliárdos keretből. Egy nagyon általános választ kaptak csupán: „a kormány döntését a 43,7 milliárd forintról a 2016 második felében, 2017 elején készített költségbecslések alapozták meg. A tervezők, becslők, állatkerti szakemberek az akkori tudásból kiindulva, az akkor rendelkezésre álló tervekre, kisebb projekt területre számolva, akkori szakmai előírásokra építették, és alappal gondolhatták, hogy ennél több pénzre nem lesz szükség”.

Aztán mégis lett: „2018 végén, 2019 elején már elkészültek a fővállalkozó (Garancsi István cége a Market Zrt. – a szerk.) vállalása eredményeként a kiviteli terveknek azok a változatai, amelyek számos, korábban nem ismert feladatot tartalmaztak, vagy a korábbi mennyiségek becsléseit megváltoztatták”.

Összességében – így Persányiék – „a projekt végeredménye érdekében emelkedett a bekerülési költség - illetve várhatóan emelkedik, hiszen pontosabb számok csak a közbeszerzési eljárások alapján lesznek –, ugyanis nagyobb területen, jobban működtethető létesítményekkel, több látogatói élménnyel és szolgáltatással, több közösségi értékkel, nagyobb közösségi haszonnal jöhet létre a Pannon Park”.

A beruházást egyébként nem csak a gazdasági igazgató vizsgálta, hanem Karácsony Gergelyék felkérésére az Enviroduna Beruházás és Előkészítő Kft. is megnézi, mennyiből lehet befejezni a projektet. Ennek még nincs eredménye, az előzetes számítások szerint 4-6 hónapig is eltarthat.