Erdogan és Putyin telefonon egyeztetett Szíriáról

Erdogan és Putyin telefonon egyeztetett Szíriáról

Vlagyimir Putyin (középen) és Szergej Sojgu védelmi miniszter (balra) felügyeli a Vosztok–2 katonai gyakorlatokat (Fotó: Reuters/Alexei Nikolsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Telefonon egyeztetett az észak-szíriai helyzetről pénteken Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török államfő - írta az MTI. A Kreml beszámolója szerint az Erdogan által kezdeményezett megbeszélés során Vlagyimir Putyin aggodalmát fejezte ki az Idlíb tartományban kialakult helyzet súlyosbodása miatt, mivel az újabb katonai műveleteknek számos halálos áldozatuk volt, és a török hadsereg katonái is elestek. Az orosz államfő egyben arra szólított fel, hogy az orosz és a török fél fokozza együttműködésének hatékonyságát.

Konfliktus Szíriában: A törökök Európára engedhetik a menekülteket | Magyar Hang


A kiadott dokumentum szerint mindkét fél hangsúlyozta, hogy pótlólagos intézkedéseket kell tenni az észak-szíriai helyzet normalizálására. Megállapodásra jutottak arról, hogy fokozzák a tárcaközi párbeszédet, és a közeljövőben találkozót tartanak a legmagasabb szinten - derült ki a Kreml közleményéből.

Idlíbben február 27-én vált különösen feszültté a helyzet, amikor a Tahrir as-Sám iszlamista fegyveres koalíció széles körű támadást indított a szíriai hadsereg állásai ellen. Erre válaszul a damaszkuszi kormányhadsereg tüzet nyitott a támadókra. A szélsőséges fegyveresek mellett török katonák is áldozatul estek, Moszkva szerint azért, mert a szélsőségesek ellenőrizte térségben tartózkodtak. Harminchárom török katona halt meg, több mint harmincan megsebesültek.

Rendkívüli NATO-tanácskozás, török-orosz diplomáciai üzengetés Szíria miatt | Magyar Hang


Az orosz fél ezt követően lépéseket tett, hogy kieszközölje a szíriai félnél a teljes fegyvernyugvást, lehetőséget teremtett a halottak és a sebesültek elszállítására Törökországba - áll a közleményben. Az összecsapás miatt Erdogan elnök összehívta a török nemzetbiztonsági tanácsot, és a török erők tüzérségi válaszcsapásokat mértek szíriai célpontokra.