HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Amihez 111 hó...

Amihez 111 hónapot kell dolgozni

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Bár a fizetések jelentősen emelkedtek az elmúlt öt évben, mégis egyre többet kell fizetni a lakásvásárláskor. Az ingatlan.com elemzése rámutatott, 2015 óta megyénként eltérő mértékben, de jelentősen – 46-59 százalékkal – emelkedtek ugyan a bérek, de lakások drágulása ezt jelentősen meghaladta. 

A tanulmány szerint jelenleg Debrecenben kell a legtöbbet dolgozni egy 50 négyzetméteres lakásért: a megyei nettó átlagfizetés 111-szereséből jön ki, szemben az öt évvel korábbi helyzettel, amikor 77 hónapra elegendő fizetés is elég lett volna ehhez. Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője felhívta a figyelmet, Debrecen egyike a legjelentősebb lakásdrágulást felmutató nagyvárosoknak. Ebben egyrészt szerepe van annak, hogy a főváros után a második legnagyobb egyetemvárosról van szó, másrészt pedig a tavaly bejelentett autóipari beruházás is felfelé hajtotta az árakat.

Nem sokkal marad le a cívis várostól Budapest, ahol jelenleg 104 havi nettó bérből jön csak ki egy 50 négyzetméteres lakás, azaz majdnem 9 évet kellene dolgozni azért. Öt évvel korábban kedvezőbb volt a helyzet, az akkori havi nettó 68-szorosából kijött volna a szóban forgó lakás. Veszprémben a mostani adatok szerint majdnem 100 havi járandóság kell a lakáshoz, 30 hónappal több, mint 2015-ben. Salgótarjánban kell a legkevesebbet gyűjteni, ott 43 havi fizetés elég egy ötven négyzetméteres lakás megvásárlásához.

Egyedül Győr lóg ki a sorból, ahol az öt évvel ezelőtti 79 havi nettó bér helyett ma 80 havi járandóságból lehet egy átlagos lakáshoz jutni. Balogh László szerint ennek magyarázata, hogy a megyeszékhelyen épül tízezer főre vetítve a legtöbb lakás, s így a bőséges kínálat letörte a drágítási törekvéseket.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,972lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek