Amihez 111 hónapot kell dolgozni

Amihez 111 hónapot kell dolgozni

Panellakások az óbudai Flórián téren (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a fizetések jelentősen emelkedtek az elmúlt öt évben, mégis egyre többet kell fizetni a lakásvásárláskor. Az ingatlan.com elemzése rámutatott, 2015 óta megyénként eltérő mértékben, de jelentősen – 46-59 százalékkal – emelkedtek ugyan a bérek, de lakások drágulása ezt jelentősen meghaladta. 

A tanulmány szerint jelenleg Debrecenben kell a legtöbbet dolgozni egy 50 négyzetméteres lakásért: a megyei nettó átlagfizetés 111-szereséből jön ki, szemben az öt évvel korábbi helyzettel, amikor 77 hónapra elegendő fizetés is elég lett volna ehhez. Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője felhívta a figyelmet, Debrecen egyike a legjelentősebb lakásdrágulást felmutató nagyvárosoknak. Ebben egyrészt szerepe van annak, hogy a főváros után a második legnagyobb egyetemvárosról van szó, másrészt pedig a tavaly bejelentett autóipari beruházás is felfelé hajtotta az árakat.

Nem sokkal marad le a cívis várostól Budapest, ahol jelenleg 104 havi nettó bérből jön csak ki egy 50 négyzetméteres lakás, azaz majdnem 9 évet kellene dolgozni azért. Öt évvel korábban kedvezőbb volt a helyzet, az akkori havi nettó 68-szorosából kijött volna a szóban forgó lakás. Veszprémben a mostani adatok szerint majdnem 100 havi járandóság kell a lakáshoz, 30 hónappal több, mint 2015-ben. Salgótarjánban kell a legkevesebbet gyűjteni, ott 43 havi fizetés elég egy ötven négyzetméteres lakás megvásárlásához.

Egyedül Győr lóg ki a sorból, ahol az öt évvel ezelőtti 79 havi nettó bér helyett ma 80 havi járandóságból lehet egy átlagos lakáshoz jutni. Balogh László szerint ennek magyarázata, hogy a megyeszékhelyen épül tízezer főre vetítve a legtöbb lakás, s így a bőséges kínálat letörte a drágítási törekvéseket.