Jakab Péterék döntöttek: lesz következménye, hogy már a második frakciótag hagyta ott őket

Jakab Péterék döntöttek: lesz következménye, hogy már a második frakciótag hagyta ott őket

Jakab Péter (Fotó: Béli Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hagyja annyiban a Jobbik vezetése, hogy rövid idő alatt a frakció két tagja is otthagyta a pártot és kiült a függetlenek közé.

– Akik távoznak a frakcióból, 2022-ben nem lesznek közös ellenzéki jelöltek – ezt üzenete a Jobbik elnöksége a pártból távozóknak, így Bencsik Jánosnak és Bana Tibornak. Mindkét politikus az új vezetés miatt hagyta ott a pártot és annak frakcióját, de függetlenként tovább politizálnak. Habár arról még nem volt szó, hogy a következő országgyűlési választáson ismét megméretnék magukat – egy parlamenti képviselőnek nyilvánvalóan lehet ilyen célja – a mostani jobbikos üzenetből egyértelmű, hogy eddigi pártjuk biztosan nem fogja őket támogatni.

Újabb képviselő, a párt volt alelnöke hagyja ott a Jobbikot | Magyar Hang

Korábban egyébként az MSZP elnöke is hasonlóan nyilatkozott a tőlük távozó két budapesti polgármester – Kiss László és Szaniszló Sándor – ügyében. Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke ugyancsak azt üzente nekik a komoly indulatokat kiváltó lépésük után, hogy az MSZP támogatására a későbbiekben ne számítsanak.

Ezek a pártdöntések azért is érdekesek, hiszen 2022-ben biztosan úgy akar kiállni az ellenzék, hogy mind a 106 egyéni választókerületben csak egy, összellenzéki támogatottsággal bíró jelölt álljon fel a kormánypárti indulóval szemben. Kérdés azonban, hogy kitart-e addig a mostani harag, amennyiben pedig igen, akkor hogyan fogják ezt a pártok egymás között megoldani.

A Jobbik frakciójából először két hete Bencsik János lépett ki, arra hivatkozott, hogy „a párt tisztújító kongresszusán Jakab Péter és Gyöngyösi Márton politikai bosszúhadjáratot hirdetett mindazon jobbikos vezetők és munkatársak ellen, akik nem az ő csapatukat erősítették”. Őt követte hétfőn Bana Tibor, aki már arról beszélt, hogy „Jakab Péter az antiszemita botrányairól elhíresült, orosz- és törökbarát Gyöngyösi Mártonnal együtt diktátorként vezeti a pártot”.

Fogy a Jobbik frakciója, kilépett a budapesti elnök | Magyar Hang

A Jobbik Bencsik János esetében a „lelkiismeretére” bízta, hogy visszaadja-e a pártlistáról megszerzett parlamenti mandátumát, Bana Tibor kapcsán ugyanakkor már egy fokkal keményebbek voltak. Azt írták, hogy amennyiben az általa szorgalmazott tisztesség és a becsületesség azt is jelenti, hogy vissza szeretné adni a frakciótól kapott mandátumát, akkor azt elfogadják.