Szünetet követel az oktatási és nevelési intézményekben a PDSZ

Szünetet követel az oktatási és nevelési intézményekben a PDSZ

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közoktatási és köznevelési intézmények bezárását követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Mint közölték, a nyilvánosságra hozott adatok szerint igaz, hogy az átlagos kontaktok alapján a fertőzés valószínűsége 8 százalékos, de a családon belül és zárt csoportokon belül ennek akár hatszorosa lehet a fertőzés veszélye. Bár a fiatal korosztály megbetegedési rátája szerencsére alacsony, észrevétlen vírushordozóként nagy veszélyt jelenthetnek a vírus terjedése szempontjából.

Nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak, hiszen sok helyen még mindig nincs kézfertőtlenítő, de van, ahol a szappan és a kéztörlő is hiányzik. A PDSZ szerint azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a pedagógusok átlagéletkora már igen magas, és sok intézményben a nyugdíjas kollégák alkalmazásával tudják csak enyhíteni a tanárhiányt.

Újabb három koronavírus-fertőzött Magyarországon | Magyar Hang

Mivel szerdán a közvéleményt megtévesztő, fölösleges és pánikkeltő állítás került a nyilvánosság elé, miszerint a kéthetes bezárás miatt meg kéne ismételni a tanévet, elengedhetetlennek tartjuk ezúton is leszögezni: nincs ilyen kötelezettség – írta a PDSZ Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatójára utalva.

A bezáráshoz fontos tudni a szakszervezet szerint az alábbi, jelenleg részben a tegnapi kormányrendelettel felfüggesztett általános szabályokat: Köznevelési törvény rendelkezése szerint (30. § (5)) Ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok miatt a nevelési-oktatási intézmény működtetése nem lehetséges
a) az intézményre kiterjedő veszélyhelyzet esetében az intézményvezető,
b) a településre kiterjedő veszélyhelyzet esetében a jegyző a fenntartó egyidejű értesítése mellett,
c) a megyére, fővárosra kiterjedő veszélyhelyzet esetében a hivatal rendkívüli szünetet rendel el.

Az iskolák nem dönthetnek rendkívüli szünetről, az orvosok nem mehetnek külföldre | Magyar Hang

Idézik a 30. § (3) bekezdését is. Eszerint a fenntartó egyetértésével az iskola igazgatója – az elmaradt heti pihenőnapok igénybevételének biztosítása nélkül is – elrendelheti a hat tanítási napból álló tanítási hét megszervezését, valamint a tanuló heti kötelező óraszámát meghaladó tanítás megszervezését, ha a rendkívüli tanítási szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani.

Tehát csak akkor kell elrendelni a tanítási napok pótlását a szakszervezet szerint, ha a szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani. Amennyiben az iskola távoktatást szervez, a tantervi követelmények elsajátítása megoldható. Azt is fontos tudni, hogy tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletet nyugodtan lehet módosítani, és szükség esetén a tanítási év rövidíthető. Ezen alapján kéri a PDSZ, hogy a kormány mielőbb rendeljen el rendkívüli szünetet.

Ezen túlmenően közleményükben valamennyi intézményvezetőt és fenntartót is arra biztatnak, hogy ők is forduljanak hasonló kéréssel a kormány illetékeseihez, hiszen a 41/2020. (III.11.) számú kormányrendelet átmenetileg elvonta tőlük annak jogát, hogy helyben hozzák meg ezt a döntést – zárul a PDSZ közleménye.