Hajdú-Bihar megyei az egyik új koronavírusos beteg

Hajdú-Bihar megyei az egyik új koronavírusos beteg

Nyírábrány testületi ülése a koronafertőzés miatt március 15-én Forrás: Nagy Lajos Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyírábrányi az egyik új koronavírussal fertőzött személy – ezt a Hajdú-Bihar megyei település polgármestere, Nagy Lajos jelentette be a közösségi oldalán, a bejegyzést a Cívishír.hu vette észre. Mint írta, a beteg nincs Nyírábrányban, hanem kórházban van, a családtagjai esetében a járványügyi szakemberek megtették a szükséges intézkedéseket. A polgármester azonban a betegről bővebb információkkal nem szolgált a személyiségi és betegjogokra tekintettel.

Mivel a pozitív koronavírusteszt miatt március 15-én délelőtt már rendkívüli képviselő-testületi ülést is tartottak, a beteg egyike lehet annak a jelenlegi 32 fertőzöttnek, akiket a kormány tájékoztató oldala fertőzöttként tart nyilván. A testületi ülésen egyébként a képviselők mellett a polgárőrség vezetője, a település háziorvosai és az intézmények – többek között a helyi konyha – vezetői is részt vettek.

A 3800 lelkes, román határ melletti falu polgármestere a bejegyzésében számos óvintézkedést is kiemelt. A pozitív teszt miatt elrendelte a helyi bölcsőde és óvoda bezárását. Közölte, hogy a polgárőrség a polgármester felhatalmazásával felszólíthatja a csellengő gyermekeket arra, hogy otthonukban tartózkodjanak. Felhívta a figyelmet, hogy a szülők felelőssége, hogy gyermekeik a rájuk vonatkozó szabályokat betartsák. Arra kérte őket, hogy próbálják megőrizni higgadtságukat, és hogy minél kevesebb emberrel érintkezzen mindenki. Arra is intett, hogy a koronavírus terjedése miatt elrendelt iskolaszünet alatt a gyermekek felügyeletét ne az idősekre bízzák a helyiek, mivel a betegség szempontjából különösen veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak.

Nyírábrányban egyébként határátkelő is működik. Ám ezt szombat délután lezárta a román hatóság, mivel a koronavírus-fertőzés megelőzése miatt a határőröket átcsoportosították a nagyobb határátkelőhelyekre.

A nyírábrányi beteg már a harmadik Hajdú-Bihar megyei illetőségű koronavírus-fertőzött. Korábban egy Debrecenben élő, a város és Milánó között ingázó 69 éves férfi és a magyar felesége kapta el a betegséget. Előbbit a harmadik, utóbbit a hetedik magyarországi koronavírusos betegként regisztrálták.