Koronavírus – A Jahn Ferenc kórházban napokig volt egy koronavírusos beteg

Koronavírus – A Jahn Ferenc kórházban napokig volt egy koronavírusos beteg

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. március 15-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több napon keresztül volt a Jahn Ferenc kórházban egy beteg, aki mutatta a koronavírus tüneteit, végül csak napok elteltével történt meg a vizsgálat és be is igazolódott nála az új vírus – a Magyar Hang értesülését megerősítette az operatív törzs sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor. Az RTL Klub kérdéséből az is kiderült, hogy a vasárnap elhunyt férfit a Jahn Ferenc kórházból szállították át a centrumkórházba, ennek kapcsán azonban többet nem árultak el.

17:40: Kérdés még lett volna bőven, de Kovács Zoltán befejezte a sajtótájékoztatót.

17:35: Nem válaszolt Kovács Zoltán arra a kérdésre, hogy az elhunyt beteg valóban a Jahn Ferenc kórházban volt-e.

17:34: Megerősítette Lakatos Tibor a Magyar Hang információját, miszerint a Jahn Ferenc kórházban volt egy beteg, akiről csak napok után derült ki, hogy beigazolódott nála a koronavírus. Azt ugyanakkor nem mondta el, hogy mennyi ember került karanténba.

17:32: Az üzletek esetleges bezárása és a lakhelyelhagyási tilalom kapcsán Kovács Zoltán annyit mondott, hogy nyomon követik a helyzetet.

17:30: Kovács Zoltán szavai szerint minden esetben végzik a szakemberek a munkájukat. – Higgyenek és bízzanak bennük – ez volt a válasz annak kapcsán, hogy mi a helyzet a nemrég a Szent János Kórházban elhunyt idős embernek, akinek lányáról kiderült, hogy koronavírusos.

Security Check Required

17:28: – Nem kell okosabbnak lenni, mint a járványügyi szakemberek – mondta Kovács Zoltán arra a kérdésre, hogy mi van az egészségügyi dolgozók szűrésével. Hiszen a protokoll szerint csak azokat szűrik, akik mutatják a tüneteket és volt külföldivel kapcsolatuk. Azt ugyanakkor már nem tisztázta Kovács Zoltán, hogy pontosan mi is szükséges ahhoz, hogy valakit teszteljenek.

Kovács Zoltán jelentette be hivatalosan, hogy elhunyt a koronavírus első áldozata itthon, egy 75 éves beteg.

A magyar kormány legfontosabb törekvése, hogy megakadályozzák, hogy csoportos és tömeges megbetegedések legyenek. A vírus terjedését lassítani akarják, hiszen ez a legfontosabb, az emberi élet védelme a legfontosabb. Minden embertől azt kérték, hogy tartsa be az operatív törzs ajánlásait, mert a „legtöbbet mi magunk, magánemberek tehetünk”, azzal is, hogy betartja mindenki a higiénés előírásokat.

Kovács Zoltán megismételte, hogy az idősek vannak leginkább kitéve a veszélynek, ezért azt kérték mindenkitől, hogy idős hozzátartózók esetében legyen körültekintő. – Emberi életek múlhatnak ezen – mondta.

Kovács Zoltán elmondta azt is, hogy Pintér Sándornak valóban volt egy marokkói vendégével találkozója, ezért alávetette magát a mintavételnek. De erre szükség volt a Belügyminisztérium mellett a külügyminisztériumban és a technológiai minisztériumban is.

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője beszélt az új betegekről, illetve arról, hogy már zajlik a kontaktkutatás. Kitért ő is arra, hogy be kell tartani a szabályokat. – Néhányan nagyon könnyelműek, volt olyan hatósági házi karanténra kötelezett, akit éppen egy vendéglátóhelyen érték utol a kollégái – mondta. Nem a szankcionálás a céljuk, de azt szeretnék, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, akik házi karanténba kerülnek.

Megalakultak az Orbán Viktor által bejelentett akciócsoportok és Kiskunhalason már építik azt a kórházat, ami karanténként működhet.