„A járvány új szakaszába lépünk”

„A járvány új szakaszába lépünk”

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője a Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosával rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A következő napokban belépünk abba a szakaszba, ami a csoportos fertőzések szakaszát jelenti, itt már nem lehet megmondani, hogyan történt a megbetegedés – ezt jelentette be az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos. Kiderült, hogy Pintér Sándor első tesztje negatív lett, ahogyan az eddig szűrt egészségügyi dolgozóké is. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy mennyi orvos vagy ápoló van karanténban amiatt, mert úgy érintkezhettek koronavírusos beteggel, hogy talán nem is tudtak róla.

Percről percre követtük a tájékoztatón elhangzottakat, ezt itt olvashatják:

17:00: Egy paksi momentumos képviselő állítólag Olaszországból hazatérve testületi ülésekre járt be – hangzott el egy kérdésen –, de az operatív törzs ezt nem kommentálta.

16:54: Spanyolország nincs rajta a listán, ez lehetett az oka, hogy nem vizsgáltak egy onnan érkező turistacsoportot Ferihegyen.

16:51: Müller Cecília szerint nem helyes, ha lekövethető egy beteg, ezért nem árulnak el többet a fertőzöttekről. A tüdőgyulladásos betegeknél laboratóriumi vizsgálatot fognak végezni.

16:47: Lakatos Tibor megerősítette, hogy 13 iráni állampolgárt utasítottak ki Magyarországról, mert az egészségügyi zárlat idején a szabályokat megszegték, agresszívan léptek fel a dolgozókkal szemben, félelemben tartották őket. Büntető- vagy szabálysértési eljárás is vár rájuk.

16:44: Mennyi egészségügyi dolgozó van karanténban amiatt, hogy védőfelszerelés nélkül érintkezett koronavírusossal, akár úgy, hogy még nem is tudott róla – hangzott a kérdés. Müller Cecília nem válaszolt érdemben, csak annyit mondott, hogy „többen” vannak és akiknél már végeztek tesztet, azoknál negatív lett. – Négy-öt helyen, tízes nagyságrendben vannak – ennyit lehetett megtudni.

16:42: Háziorvosoknál nagyjából egyharmaduk lehet érintett abban, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozókat kivonják most a közvetlen betegtalálkozók alól. Habár a kérdés az összes egészségügyi dolgozóra vonatkozott, Müller Cecília csak ennyit mondott.

16:40: Kérdést kapott a tiszti főorvos annak kapcsán, miért szűrték le Pintér Sándort azonnal, míg egészségügyi dolgozókat – többek állítása szerint – nem. Müller Cecília csak annyit mondott, hogy a belügyminiszter első vizsgálata negatív lett, ahogy a minisztériumi dolgozóké is. Egészségügyi dolgozónál sem lett eddig pozitív teszt.

16:35: Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy további hét laborban fogják vizsgálni a levett mintákat. Kiderült, hogy a halasztható műtéteket a járvány miatt halasztják, így a vérkészítményekből is kevesebbre lesz szükség.

16:33: A Nemzeti kibervédelmi intézet vizsgálja, szándékosság állt-e amögött, hogy napközben akadozott a koronavírussal kapcsolatos kormányzati tájékoztató oldal működése.

16:31: Már 40 olyan embert találtak a rendőrök, akik nem tartották be a hatósági házi karantén szabályait – mondta Lakatos Tibor.

16:30: Kásler Miklósnak fel kell mérnie az egészségügyi szakképzésben részesültek adatait, regisztrálni kell őket, hogy szükség esetén az ilyen végzettséggel rendelkezőket bevonják a munkába.

Security Check Required

16:25: Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője megismételte az Orbán Viktor által bejelentett korlátozásokat: tiltottak a „zenés-táncos rendezvények”, ez alól kivétel a házasságkötés, a vallási rendezvény és a temetés. Betiltják a sportrendezvényeket, ahogyan nem nyithatnak ki a mozik, színházak, közösségi terek. 15 óra után nem tarthatnak nyitva az üzletek, kivéve az élelmiszerboltokat, gyógyszertárakat, benzinkutakat, higiéniai felszereléseket áruló helyeket. A korlátozó intézkedéseket a rendőrség ellenőrzi.

16:23: A külföldről hazaérők maradjanak otthon két hétig. Aki pedig fertőzött területről jön, arra a szintén kéthetes hatósági karantén vár, ami ugyancsak otthon maradást jelent.

16:22: A helyes kézmosás fontosságára hívta fel a figyelmet ismét Müller Cecília. Elmondta, hogy a maszk használata egészséges embernél nem szükséges, beteg embereknél kell alkalmazni. Fontos, hogy az otthonát mindenki tartsa tisztán.

16:20: – Féltjük az egészségügyi dolgozókat, akik 65 év felett vannak – mondta a tiszti főorvos, hozzátéve, hogy őket most igyekeznek kivenni a munkából.

16:17: Más szokásokra lesz szükségünk. Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, ezeket szolgálják a bejelentett kormányzati intézkedések. Az egyik legfőbb üzenet: aki teheti, maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Az időseket külön kérte, hogy maradjanak otthon. A legideálisabb, ha a család segíti őket, ha ez nem megoldható, akkor az önkormányzathoz kell fordulni.

16:14: Müller Cecília országos tiszti főorvos azzal kezdte, hogy a járvány újabb szintre lépett, új szakaszba lépünk. A következő napokban belépünk abba a szakaszba, ami a csoportos fertőzések szakaszát jelenti. Itt már nem lehet megmondani, hogyan történt a fertőzés. – Egy láthatatlan ellenséggel kell szembeszállnunk közösen, együtt – fogalmazott, hozzátéve, hogy bizonyosan nem lesz egyikünk élete sem olyan, mint eddig volt.

Élőben közvetítjük délután 4 órától – pontosabban amint elkezdődik – az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját, ahol a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információkról számolnak be. Kövesse velünk a beszámolót.