„A tömeges megbetegedések küszöbén állunk”

„A tömeges megbetegedések küszöbén állunk”

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ország minden területéről van beteg: itt a járvány, itt a csoportos járvány, a tömeges megbetegedések küszöbén állunk – közölte az operatív törzs ezúttal már online sajtótájékoztatóján Müller Cecília tiszti főorvos. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője pedig megismételte, hogy továbbra sincs érvényben olyan korlátozás, amely megtiltaná a közterületi tartózkodást és nem tervezik városok vagy városrészek lezárását. A koronavírusban itthon két újabb beteg hunyt el – ezzel háromra emelkedett a betegség áldozatainak száma –, két 65 év feletti férfiról van szó, akik egyéb betegségben is szenvedtek.

Percről percre követtük az operatív törzs tájékoztatóját, ezt itt tudja elolvasni:

15:27: Több szolgáltató döntött úgy, hogy felfüggesztik a mérőeszközök leolvasását. Döntés született arról is, hogy felfüggesztik a tartozás miatti vízkorlátozást.

15:25: – Addig tudjuk garantálni az újságírók szabad mozgását, míg bármely más állampolgárnak – mondta Lakatos Tibor. Megismételte, hogy jelenleg nincs érvényben olyan korlátozás, amely megtiltatná a közterületi tartózkodást, és továbbra sem tervezik városok vagy városrészek lezárását.

15:22: Müller Cecília azt mondta, hogy egészséges embernek nincs szükség maszkra. A sebészeti maszkot használják az egészségügyi dolgozók, speciális maszk pedig akkor szükséges, ha bizonyítottan koronavírusban megbetegedett személyt látnak el az egészségügyi dolgozók. Folyamatos a gyártás. Lakatos Tibor hozzátette, hogy szombaton is érkezik egy újabb szállítmány.

15:20: Arra a kérdésre, hogy sok időst látni az utcán, Müller Cecília csak újra megkért mindenkit, hogy maradjanak otthon. – Természetesen nem zárjuk be az időseket – mondta, hozzátéve, hogy a lakásban élők nyissanak ablakot a jó időben, a családi házban élők pedig a kertet tudják használni. Határozott tiltás és rendelkezés erre nincs, de nagyon kérnek mindenkit, hogy a saját érdekében maradjon otthon.

15:17: Az elhunytakról csak annyit árultak el az előzetesen érkezett újságírói kérdésekre, hogy más alapbetegségben is szenvedtek. Az operatív törzsnek rendelkezésére állnak a fertőzötteket érintő területi adatok, de erről konkrétumot nem mondtak. – Az ország minden területéről van beteg: itt a járvány, itt a csoportos járvány, a tömeges megbetegedések küszöbén állunk – közölte Müller Cecília.

15:16: Ruszin Romulusz dandártábornok a cégeknél megjelent honvédelmi törzsektől azt mondta: céljuk, hogy az ellátás biztonságában közreműködjenek, segítsék és támogassák a cégek vezetését. Ahol állandó laktanyák vannak, az emberek találkozhatnak katonai rendészekkel. Feladatuk, hogy növeljék a biztonságérzetet, de kiképzettek arra is, hogy esetleges bűncselekmény esetén az elkövetőket feltartóztassák. Szombattól további több mint 100 katona vesz részt a munkában, és megjelennek az osztrák és szlovák határon is.

15:15: Megkezdték működésüket a védelmi bizottságok, ők hozzájárulnak a karanténban lévők ellátásához is. A Magyar Honvédség pedig 71 vállalatnál van jelen, és járőrszolgálattal is segítik a rendőrséget.

15:12: Sokan próbálnak hasznot húzni a helyzetből, és becsapni embereket. Megjelentek már olyanok is, akik hatósági személynek adják ki magukat, úgy próbálnak meg pénzt kicsikarni: Somogy megyében egy nő az ÁNTSZ munkatársának kiadva magát több milliót akart kicsikarni egy cégtől fertőtlenítésért és koronavírus elleni vakcináért. A nő őrizetben van, a letartóztatására előterjesztést tettek. 12 eljárás indult közveszéllyel fenyegetés miatt, már 22 gyanúsítottat kihallgattak.

15:10: Lakatos Tibor szavazi szerint azt tapasztalják, hogy egyre többen szegik meg szabályokat: 3500 ember van hatósági házi karanténban, 13 ezer ellenőrzés volt, és 69 esetben állapítottak meg szabálytalanságokat. 58 feljelentést is tettek. Az üzletek bezárása kapcsán is volt 9 feljelentés már.

15:08: A Liszt Ferenc repülőtéren jelenleg 42 ember várakozik, például olyan egyedi engedélyre, amelynek birtokában beléphetnek az ország területére. Nekik is igyekeznek elviselhetővé tenni a körülményeket: ágyakat, takarót, wifit és szükség esetén arcmaszkot is kapnak.

15:07: Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a már ismert korlátozásokkal kezdte. A határzár kapcsán azt mondta, hogy jelentős fennakadások nincsenek, de így is van, ahol kétórás várakozással kell számolni. Csanádpalotánál 30 kilométeres kocsisor torlódott fel, de mindent megtesznek, hogy az ott veszteglő kamionosok megfelelő ellátásban részesüljenek, vizet osztanak nekik például.

15:06: Jó hír is van, 7 gyógyult hagyhatta el a kórházat eddig. Két magyar, öt pedig iráni állampolgár.

15:04: A fiatalok is elkapják a betegséget, de több mint 80 százalékuknál tünetszegényen zajlik le a betegség, viszont megfertőzhetnek másokat. Aki csak teheti, tartson távolságot a másiktól, és maradjon otthon. Soha nem tudhatjuk, hogy hordozza-e valaki a vírust a szervezetében – mondta a tiszti főorvos.

15:01: Az elmúlt 24 óra sajnos rossz hírt hozott: 85-re emelkedett a megbetegedettek száma, és két ember elhunyt. Egy 68 és egy 74 éves férfiról van szó, akik másfajta krónikus betegségben szenvedtek – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Ismét kérte, hogy az idősek, 65 év felettiek maradjanak otthonunkban. Életkoruknál fogva is veszélyeztettek, nem beszélve arról, ha más krónikus betegségben is szenvednek.

Csütörtökön jelentették be, hogy a járvány miatt a jövőben már az operatív törzs sem hagyományos sajtótájékoztatót tart, hogy ne kelljen nekik és a sajtó munkatársainak egy teremben összezsúfolódni. Az újságírók kérdéseiket előzetesen, e-mailben tehették fel.