Felfüggesztették a „normál” boncolásokat, kivéve a koronavírusos eseteket

Felfüggesztették a „normál” boncolásokat, kivéve a koronavírusos eseteket

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Napi.hu-hoz jutott el egy Müller Cecília által jegyzett levél, amelyben az országos tiszti főorvos utasításokat ad a kórházak számára.

„Az EMMI V/2404/2020/EAT iktatószámú utasítása alapján, a járványos időszakra tekintettel, a boncolások felfüggesztésre kerülnek, kivételt képeznek ez alól a törvényszéki boncolások. Azon elhunytak esetében, akiknél felmerül a Covid-19 fertőzés gyanúja, a halál beálltának megállapítása után 30 percen belül vett felső légúti, orr és torok mintákat egy mintavevő csőbe belemosva (ugyanúgy, mint a megbetegedés gyanúja esetén betegből vett minta), minta beküldhető laboratóriumi vizsgálatra” – áll a Müller Cecília országos tiszti főorvos által jegyzett dokumentumban.

Az új eljárásrend egyelőre csak a kórházakra vonatkozik, vagyis az alapellátásban (háziorvosok, rendelőintézetek) még nem tudják, hogy hasonló helyzetben pontosan mit is kell tenniük. A háziorvosok esetében ez azért is lenne fontos, mert ha valaki otthonában hunyt el, akkor a halottszemlét, halottvizsgálat az ő feladatuk elvégezni. 

További részletek a Napi.hu cikkében.

Címkék: koronavírus, boncolás