Operatív törzs: Nő a katonai ellenőrzés alá vont vállalatok száma

Operatív törzs: Nő a katonai ellenőrzés alá vont vállalatok száma

Ruszin Romulusz dandártábornok az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ratatics Péter, Mol ügyvezető igazgató:
A Mol almásfüzitői gyárában két hét alatt átálltak fertőtlenítő szer gyártásra. Első lépésben az egészségügyben, majd a közösségi szolgáltatásban, később a nagyobb üzemekbe juttatják el a fertőtlenítő szereket, a lakosság a Mol kutaknál tudja megvásárolni a fertőtlenítő szereket. Napi ötvenezer liter gyártására képes az almásfüzitői gyár.

Schanda Tamás, parlamenti és stratégiai államtitkár ITM:
A védőeszközöket első lépésben az egészségügyben kapja, majd a közösségi szolgáltatások, minden más csak ezt követően juthat a védőeszközökhez. A beszerzés egyrészt Távol-Keletről, másrészt hazai gyártásból biztosítják. Az ITM szervezi az alapanyagellátás biztosítását, ha kell segíti a piaci szereplők összekapcsolódását.

Ruszin Romulusz dandártábornok:
71-ről 84-re emelkedik a katonai támogatást kapó vállalatok száma. A Honvédelmi Irányító Törzsek, most az oxigén ellátásban vagy élelmiszerellátásban dolgozó cégeknél kezdték el a munkát. Az érintett vállalatok a következők: Magyar Telekom Távközlési Nyrt., TESCO-Global Áruházak Zrt., CBA Kereskedelmi Kft., SPAR Magyarország Kft., COOP Gazdasági csoport/CO-OP Hungary Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., Sanofi-Aventis Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt., TEVA Gyógyszergyár Zrt., BUS-OXY Egészségügyi Gázforgalmazó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Messer Hungarogáz Ipari Gázgyártó és Forgalmazó Kft., LINDE GÁZ Magyarország Zrt., SIAD Hungary Gázokat Forgalmazó és Termelő Kft.

A katonai irányítók segítik a termelést, nem ellenőrzik azt. A katonák a határokon is segítik az ellenőrzést, 15 nagyvárosban pedig katonai rendészek segítik a rendőrök munkáját.

Müller Cecília:
226-ra emelkedett a fertőzöttek száma, 10 -re emelkedett az elhunytak száma, egy brit állampolgár veszítette életét. Az összes halálesetet súlyos betegségre rakódott koronavírus-fertőzés okozta.

Az idősotthonokban látogatási tilalmat vezettek be a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Legkevesebb másfél méterre álljanak egymástól az idősotthonok lakói. Az otthonokban lakók a kijárási tilalom ellenére a kertbe kimehetnek. Felvételi tilalmat rendeltek el ezekben az otthonokban.

Lakatos Tibor:
Újabb 15 milliárd forintot szabadított fel a kormány. Első körben a védőeszközöket az egészségügy kapja, folyamatosan szerzik be a lélegeztető gépeket. Folymatosan emelik járványcélra biztosított kórházi kapacitást. Az ideiglenes kórházban már a lélegeztető gépeket szerelik.

Kérdésre válaszolva elmondta, a hatósági házi karanténba helyezettekkel szemben akkor lépnek fel, ha nem tartják be a szabályokat. 157 esetben léptek fel szabálysértési eljárásban. Az üzletek esetében 150 ezer forint lehet a büntetés.

Müller Cecília:
Általában két vizsgálatot végeznek el a gyanús esetekben. Még nincsenek tömeges megbetegedések. Valóban jóval több beteg lehet, mint a regisztráltak száma. Ennek magyarázata, hogy 80 százalékban tünetmentes a betegség.

Jelenleg 6 fő van intenzív kezelés alatt.

A házi orvosi rendszer átszervezésére azért volt szükség, mert vannak, akik koronavírus gyanú esetén a kérés ellenére is személyesen megjelennek. Az átszervezés lényege, hogy már a házi orvosi rendelőben elkülönítsék a betegeket.