HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Európai Parla...

Európai Parlament: otthonról szavaznak a képviselők az uniós támogatásokról

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az Európai Parlament rendkívüli ülést tartott a koronavírus miatt: három olyan rendeletről szavaznak, amelyek azonnali segítséget jelentenek a tagállamoknak, nagy ágazatoknak, de az EP hozzájárulása nélkül nem léphetnek hatályba.

Az egyik téma a repülőtéri résidőkre vonatkozó szabályok ideiglenes felfüggesztésével kapcsolatos, amely azért fontos, hogy leállítsák a koronavírus-járvány miatt üres járatokat. A másik az EU Szolidaritási Alap hatályának kiterjesztése a közegészségügyi vészhelyzetekre, ennek köszönhetően 2020-ban további 800 millió euró válik elérhetővé a tagállamok számára. A harmadik pedig egy 37 milliárd eurós támogatási csomag, amelyet az Európai Bizottság állított össze a járvány elleni küzdelem céljaira.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az Európai Parlamentnek sikerült megoldani azt, hogy a képviselők távolról szavazzanak: mindenkinek elküldték a szavazólapokat, amelyeket kitöltve, aláírva, lefotózva vagy beszkennelve kell visszajuttatni e-mailben. Ha valakinek nincs nyomtatója – ez is felmerült többeknél –, akkor le kell rajzolni a szavazólapot és így visszaküldeni.

Brüsszel sem támogatja az Orbán-kormány időkorlát nélküli felhatalmazását | Magyar Hang

A plenáris ülésen vita is volt a témákról, de – az EP vezetésének kérésére – csak azok mentek be az ülésterembe, akik Brüsszelben tartózkodnak.

HIRDETÉS

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédében azt mondta: „Be kell bizonyítani, hogy nem csak akkor vagyunk egységesek, amikor szép időnk van. Sokan ugyanis nem akarták kölcsönadni az esernyőjüket a másiknak”. Szavai szerint az utóbbi napokban javult a helyzet, a tagállamok már csak önérdekből is segíteni kezdték egymást. Példaként említette, hogy Németország olasz betegeket vett át.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Bizottság számos olyan könnyítésre tett javaslatot, amelyek lehetővé teszik, hogy a tagállamok az uniótól lehívható forrásaikat a járvány elleni küzdelemre fordítsák. – A tanulságokat azonban le kell majd vonni, hogy a következő viharral szemben ellenállóbbak legyünk – fűzte azért hozzá.

A vita során jól érzékelhetően két nagy tábor alakult ki: az erősebb, egységesebb Európa hívei és a nemzetállami megoldásokat támogatók képviselői.

HIRDETÉS

Utóbbiak közül Nicolas Bay, az Identitás és Demokrácia szónoka azt mondta, hogy „most megmutathatná Európa, hogy mire képes, de mégsem sikerült a válsághelyzetet enyhíteni”. Úgy vélte, hogy csak az államok tudnak gyors válaszokat adni, sőt felrótta, hogy szerinte Oroszország vagy Kína többet segít, mint az EU. Manon Aubry, a szélsőbaloldali csoport vezetője viszont a széthúzás ellen emelt szót, illetve a tagállamok közötti szolidaritást hiányolta. Idézett egy francia ápolót, aki így fakadt ki: „Szükségünk van azokra a k*rva maszkokra!”

Az Európai Néppárttól Esther de Lange számára úgy tűnt, hogy akik eddig ellenálltak az erősebb Európának, most azok kérdezik a leghangosabban, hogy hol van az Európai Unió. A szintén néppárti Daniel Caspary pedig azt fejtette ki, hogy nem lehet falakkal feltartóztatni a globális kihívásokat, sem a határok lezárása, sem más országok polgáraival szembeni hangulatkeltés nem visz előbbre.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke gyakorlati információkat is megosztott a képviselőkkel. Ezek szerint a tagállamoknak hetente 30 millió maszkra van szükségük, ezt tudja biztosítani az EU. Ugyanakkor még legalább 15 ezer lélegeztetőgép kellene, amiből eddig csak a fele áll rendelkezésre, de már tárgyalnak a gyártókkal. Azt is elmondta, hogy stratégiai tartalékokat képez az Európai Bizottság orvosi eszközökből, erre 10 millió eurót különítettek el. Úgy számolnak, hogy ezekből a felszerelésekből 3-4 hónap múlva már nem szorul importra az EU.

Lezárja határait az Európai Unió | Magyar Hang

Sefcovic kifejezetten a kelet-közép-európai kormányokhoz is szólt, az Európai Bizottság ugyanis pár óra alatt elbírálja azokat a kérelmeket, amelyeknek az a célja, hogy legalizálják az egyébként uniós korlátozások alá eső állami támogatásokat. Ezek célja egyes ágazatok központi megsegítése, az elmúlt napokban számos nyugat- dél- és észak-európai kormány élt már ezzel a lehetőséggel, közép-kelet-európai még nem.

A három napirendi pontot várhatóan támogatni fogja az EP nagy többsége, a szavazólapokat az esti órákra összesítik és akkor hozzák nyilvánosságra az eredményeket is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,880lájkolóTetszik
3,603követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán nem akármilyen szélkakas – Magyar Hang-ajánló

Interjú Fekete-Győr Andrással, Mérő Lászlóval, Mészáros Blankával és Sodró Elizával. A vőlegény és a négy árva gyerek. Keresse a friss lapot! Élet van benne!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek