Ha ez a tendencia folytatódik, Budapest gócpont lehet

Ha ez a tendencia folytatódik, Budapest gócpont lehet

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fertőzöttek számának emelkedésével egyre nagyobb veszélyben van mindenki – erről beszélt Müller Cecília az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos megint hangsúlyozta, hogy bár mindenütt jelen van a vírus, de egyértelműen a fővárosra koncentrálódik a fertőzöttek nagy tömege. Újabb utasításokat adtak ki az idősotthonoknak, hogy megelőzhető legyen a vírus bejutása.

Szó volt arról is, hogy készült egy kutatási terv, amely arra adhat majd választ, hogy milyen a valós átfertőzöttsége a lakosságnak. Ezt abból tudják kikövetkeztetni, hogy milyen ellenanyagszintet tudnak mérni a lakosokban, bizonyítva azt, hogy már átestek a betegségen. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy ez mikorra várható.

A Magyar Hang ezúttal is számos kérdést küldött, de válaszokat – miként eddig egyetlen esetben sem – most sem kaptunk.

Müller Cecília ezúttal is a legfrissebb, már ismert adatokkal kezdte. – Gyászos nap után vagyunk, hiszen az elhunytak száma jelentősen megemelkedett – mondta a tiszti főorvos. Kilencen haltak meg az elmúlt 24 órában, a halálesetek száma így 47-re nőtt. Emellett 817 igazolt koronavírusos fertőzöttet tartanak számon. A gyógyultak száma is fokozatosan növekszik, már 71 főt tartanak nyilván, aki egészségesen távozhatott az intézményekből.

Security Check Required

– A fertőzöttek számának emelkedésével egyre nagyobb veszélyben van mindenki – mondta a tiszti főorvos. Mindenütt jelen van a vírus, de egyértelműen a fővárosra koncentrálódik a fertőzöttek nagy tömege. Müller Cecília ezért ismét kérte, hogy az emberek vegyék komolyan a korlátozó intézkedéseket. Ha ugyanis ez a tendencia folytatódik, Budapest góccá válhat.

Számos intézkedést hoztak, hogy megpróbálják védeni az időseket, különösen az otthonokban élőket. Látogatási- és kijárási tilalmat rendeltek el, mégsem tudták megakadályozni, hogy bejusson a fertőzés. Ezért azt kérte a fenntartótól, hogy az utolsó pontig tartsák be a szabályokat. Most újabb utasításokat kaptak: minden idősotthonban ki kell jelölni valakit, aki a fertőzés megakadályozásáért felel. A dolgozók pedig lehetőleg ne tömegközlekedéssel menjenek munkába. 24 órás műszakban is lehet dolgozni – ezután 48 óra pihenés következik –, hogy ezzel is csökkentsék a mozgás és a vírus behurcolásának veszélyét. Ha egy ápolt tüneteket mutat, haladéktalanul értesíteni kell a népegészségügyi hatóságot.

Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa is a már ismert intézkedésekkel kezdte: a magyar kormány jelentős forrásokat különített el a védekezéshez. A kórházparancsnokok jelen vannak 108 kórházban, kedden újabb intézményekbe szállítanak egyéni védőfelszereléseket.

Emelkedik a hatósági házi karantén szabályait megszegők száma, csaknem 500 feljelentést tettek már. 166 bűncselekményt is felderítették már, ezek között van csalás és rémhírterjesztés egyaránt.

Kérdések:

  • Csak hétfőn több száz – csaknem 300 – intézkedés volt a kijárási korlátozások szabályainak megszegése miatt. Főként a fővárosban találkoznak ilyennel.
  • 400 ezer tablettát kaptunk Kínától, ez a szer jelentősen lecsökkenti a vírusos állapotot, a fertőzöttségi időtartamot. A tüdő javulását is elősegíti. Egy ismert japán gyógyszerről van szó, ezt használták már korábban az ebola-járvány alatt is.
  • A rendőrségi honlapon egy űrlapon keresztül lehet bejelentést tenni, ha valaki álhírt talál.
  • A Pesti úti idősotthon a legnagyobb létszámú ilyen intézmény Budapesten. Az utolsó adatok alapján 53 ápoltnak lett pozitív a tesztje és 12 ápolónak. De a vizsgálatok még mindig tartanak.
  • A fodrászok nyitva tartása nem tiltott. Meg lehet oldani, hogy egyszerre egy fodrász dolgozzon és fontos, hogy minél kevesebben legyenek zárt térben. Ha valaki köhög, tüsszög vagy bármilyen tünete van, ne menjen sehova, fodrászhoz sem.
  • Akinek enyhe, közepes tünetei vannak, otthon maradhat. Nincs más teendője, mint az immunrendszerét a lehető legjobban erősíteni: egészséges táplálkozással, vitaminokkal, sok gyümölcs, zöldség és folyadék fogyasztásával. Pihenjen, de ha már jobban van, mozoghat is a lakásban.
  • Minden korosztályt érint már a járvány, de az idősebbeket változatlanul nagyobb számban és náluk súlyosabban zajlik le a betegség. Gyerekeknél is találunk fertőzöttet, ők jellemzően könnyebben vészelik át.
  • A tárgyakon viszonylag rövid ideig maradnak meg a vírusok – így válaszolt Müller Cecília, hogy el lehet-e kapni a betegséget akkor, ha valaki után fogunk meg mondjuk egy kinti sporteszközt.
  • Ha olyan tömegű megbetegedés fordul elő, hogy nem tud az osztály több beteget fogadni vagy a betegellátásnak zavara mutatkozik, akkor a népegészségügyi hatóság kijelöl egy másik osztályt. Ez történt a budai irgalmasrendi kórház egyik osztályán.
  • A magánlaborok által végzett tesztekről nincsenek összegyűjtött információik.
  • A gyorstesztek általában az ellenanyagot mutatják ki a szervezetben.
  • Ha a lakosságszámhoz mérjük a halálozási arányt, akkor a többi országhoz képest mi az alsó harmadban vagyunk.
  • Készült egy kutatási terv, amely arra ad majd választ, hogy milyen az átfertőzöttsége a lakosságnak. Ezt abból tudják kikövetkeztetni, hogy milyen ellenanyagszintet tudnak mérni a lakosokban, bizonyítva azt, hogy már átestek a betegségen. Az nem derült ki, hogy ez mikorra várható.
  • A parkolás ugyan ingyenes, de tiltott helyen továbbra sem lehet megállni, ezt ellenőrzik.