Keményen odaszóltak a vállalkozók a kormánynak

Keményen odaszóltak a vállalkozók a kormánynak

A viharos szélben leszakadt ponyvát igazítja egy munkás a Budapest-Józsefvárosi Szent József plébániatemplom állványzatán a VIII. kerületi Horváth Mihály téren 2020. február 5-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gazdaság szereplőinek széles körétől kapott, folyamatos információk alapján kijelenthető, hogy a válság a legtöbb szektort és a legtöbb vállalkozást érinti, így elsődleges a foglalkoztatási feltételek könnyebbé, olcsóbbá és rugalmasabbá tétele a teljes vállalkozói körben. A kereslet drasztikus visszaesése miatt sok vállalkozónak alig van forgalma és árbevétele, az amúgy sem magas tartalékok pedig fogytán vannak – olvasható a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közös állásfoglalásában, amelyet a Portfolio.hu ismertet.

A közlemény leszögezi, a felelős vállalkozó csak akkor fog invesztálni a válság idején vállalkozásába, ha látja, hogy annak segítségével hosszú távon is jövedelmező marad az üzletmenet. Ellenkező esetben nincs más megoldás, mint bezárni. Felhívják a figyelmet, hogy azonnali intézkedésekre van szükség a tömeges csődök, és az ennek eredményeként kialakuló munkanélküliség elkerülése érdekében, mert a kormány eddigi akcióterve elmarad a várakozásoktól. A beígért intézkedések nem elég határozottak, nem elég gyorsak, túlságosan sok adminisztrációval járnak, nem elég széleskörűek, és mértékük sem kielégítő.

Ellenzék: Nem segít a gazdasági akcióterv a már munkájukat elveszítő tízezreknek | Magyar Hang

Fékezett habzásúnak, soványnak nevezték az ellenzéki pártok a hétfőn Orbán Viktor által bejelentett, majd kedden Palkovics László által részleteiben is kibontott gazdaságvédelmi akciótervet. Fő kritikájuk, hogy nem segít azokon, akik már elveszítették a munkájukat vagy éppen vállalkozóként maradtak megrendelések, lehetőségek nélkül. Rendre előkerült az is, hogy a turizmus megsegítésével Mészáros Lőrinc és Tiborcz István kerülhet helyzetbe.

Javaslatuk szerint egyszerű és gyors segítségre van szükség. Eszerint minden válsággal érintett vállalkozás számára legalább a teljes bérköltség 70 százalékáig bérkiegészítést kell nyújtani, a forgalom vagy az árbevétel csökkenéséhez kötött feltétellel, automatikus elbírálással és pontosan meghatározott felső korláttal. 

Kiemelten fontos területnek nevezik a foglalkoztatást, ezért a munka nélkül maradtakon is segíteni kell, nemcsak azért, mert ez szociális kötelezettség, hanem mert meg kell akadályozni a legnehezebb helyzetben lévők lecsúszását. Ez az alapja ugyanis annak, hogy a válság elmúltával ezek az emberek is gyorsan visszatérhessenek a munka világába. – Ehhez továbbra is szükségesnek tartjuk a munkanélküli ellátás hosszának a megnövelését – hangsúlyozzák.