A kínai védőeszközök egy része silány, de nem igazán lehet máshonnan vásárolni

A kínai védőeszközök egy része silány, de nem igazán lehet máshonnan vásárolni

Mentők koronavírus-járvány (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kínában az elmúlt hónapokban gombamódra szaporodtak az egészségügyi védőfelszerelést gyártó cégek: 2020 eleje óta csak szájmaszk gyártására és kereskedelmére 38 ezer új cég jelentkezett be, miközben tavaly még mindössze alig több 8500 vállalat foglalkozott ezzel.

Nemcsak ruhagyárak, hanem olyan cégek is maszkgyártásra álltak át, amelyek korábban golflabdát, sőt, autó-alkatrészt állítottak elő. A koronavírus-járvány kitörése óta a legkeresettebb termékek közé tartoznak a maszkok, kesztyűk, hőmérők, ventilátorok, lélegeztetőgépek, tesztek, védőruhák és kézfertőtlenítők – írja a South China Morning Post. Március elseje és április ötödike között Kína 10,2 milliárd jüan, azaz 1,4 milliárd dollár értékben exportált orvosi eszközöket, beleértve 3,68 milliárd darab maszkot. 

De az is kiderült, hogy rengeteg a selejt az általuk gyártott termékekből. A rohamszerűen, nagy tételben felvásárolt orvosi felszerelések egy része rossz minőségű, néha használhatatlan volt. Spanyolországba olyan tesztek érkeztek, amelyek csak 30 százalékos pontossággal működnek. A holland egészségügyi minisztérium 600 ezer hibás maszkot küldött vissza Kínába. Az ilyen esetek miatt egyes kormányok már úgy küldik bevásárlókörútra az embereiket, hogy bárhonnan jöhet az orvosi felszerelés, csak Kínából ne – de ez így nem működik. Az alternatívaként szóba jövő Dél-Korea, Szingapúr, Vietnam és Thaiföld ugyanis korlátozza exportját ezekből a termékekből, otthon tartják a termékeket. Végül Peking is reagált arra, hogy több esetben minőségi kifogás érte az általuk szállított védőeszközöket, és április elejétől újabb minőségbiztosítási igazolást kell szerezni az ott gyártott védőtermékeknek.  

Így a problémák ellenére továbbra is öldöklő harc folyik a kínai orvosi felszerelésekért. Miután mindenkinek most kell óriási mennyiség ezekből, kész vadnyugat alakult ki a piacon. Néha teljes szállítmányokat térítenek el: március vége felé a Németország által megrendelt FFP2-es védőmaszkok közül mintegy hatmillió darab tűnt el nyomtalanul a kenyai reptéren, azóta is bottal üthetik a nyomát. A Spiegel egyik belső forrása szerint azt történhetett, hogy mivel a nagy kereslet miatt felszökött a védőmaszkok ára, a gyártó a németekkel történt megállapodás után mégis valaki másnak adhatta el a szállítmányt drágábban.

Olyan is előfordult, hogy egy amerikai üzletember egymillió dollár előleget fizetett egy kínai textilgyártónak, aki régi partnere volt, és átállt volna maszkgyártásra, de nem volt elég tőkéje. Az amerikai leperkálta a pénzt, a kínai fél aztán köddé vált. Volt, aki úgy járt pórul, hogy megrendelte az orvosi maszkokat, és cserébe koszos Halloween-maszkok érkeztek. Egyszóval virágzik a csalás biznisze is, miközben emelkedő árakkal kell szembenéznük a vásárlóknak. Az orvosi maszk ára több mint kétszeresére, a védőkesztyűké megduplázódott, és százezer darabos megrendelés alatt szóba sem állnak a vevővel. A kínai AeonMed ventilátor 10 ezer dollárról 75 ezerre drágult, és ezeket nem lehet tömegesen gyártani, mivel high-tech termékről van szó. 

Magyarország is tonnaszámra hozza be a védőfelszereléseket Kínából, szombaton hatmillió maszk és hárommillió kesztyű érkezett. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban elmondta, hazánknak 150 millió maszkra, 47 millió védőeszközre, 15000 lélegeztetőgépre és 3,5 millió tesztre van szerződése. Elismerte, hogy a beszerzésekért óriási küzdelem megy az európai országok között. Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől a csütörtöki Kormányinfón azt is megtudhattuk, hogy eddig 500 milliárd forintot költöttünk beszerzésekre és védekezésre.

Gulyás Gergely: jövő szombatig maradnak a kijárási korlátozások | Magyar Hang

További kedvezményeket kapnak a gazdasági szereplők, csak írásban kell érettségizni és a kórházak nem teszik utcára azokat a betegeket, akik ellátásra szorulnak - többek között ezekről beszélt a kancelláriaminiszter szokásos csütörtöki kormányinfóján. M1 - Magyarország vezető hírcsatornája Gulyás Gergely megköszönte az önkormányzatok együttműködését a húsvéti időszakra vonatkozó óvintézkedésekkel kapcsolatban.

Idehaza a megrendelések egy részét (összesen 5,8 milliárd forint értékben) egy kínai tulajdonú cég, a CECZ Közép-európai Kft. nyerte el. A cég egyik vezetője éppen annak a minisztériumi tanácsadónak – ifjabb Kovácsics Iván – az apja, akit Orbán Viktor „portyázni küldött”. A Direkt36 444-en megjelent cikkében olvasható, hogy a CECZ stratégiai vezérigazgató-helyettese nem más, mint idősebb Kovácsics Iván, ő korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri elnökhelyettese volt. A NAV-tól röviddel a 2014-es amerikai kitiltási botrány után távozott, a CECZ-nél pedig 2017 novemberében került vezető pozícióba. Március 24-én Orbán Viktor a budapesti repülőtéren fogadta az első nagyobb, Kínából érkező szállítmányt, és a mellette álló férfi volt ifjabb Kovácsics Iván, aki egyébként jól beszél kínaiul és jelenleg tanácsadóként dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM).

Csak reménykedni lehet, hogy a keleti „maszkportya” révén megfelelő minőségű eszközöket kapnak a magyar egészségügyi intézmények. Mindenesetre egy Fejér megyei háziorvos csütörtökön arról számolt be Facebook-posztjában, hogy Sárkeresztesen működő rendelőjébe 19,5 pár, ránézésre hajfestésre alkalmas gumikesztyű érkezett – írta meg a 444.hu az érintett doktornőre hivatkozva. – Azt hiszem ez már a megalázó szint. Szerencse, hogy a betegeim és az önkormányzat (nem az ő feladatuk lenne) segítenek a védőeszközök és a fertőtlenítő beszerzésében – közölte az orvosnő. 

444.hu: Hajfestő kesztyű jutott a védekezésre egy Fejér megyei háziorvosi rendelőbe | Magyar Hang

Központi ellátmány érkezett egyéni védőfelszerelésből a Fejér megyei Sárkeresztesen működő háziorvosi rendelőbe: 19,5 pár, ránézésre hajfestésre alkalmas gumikesztyű - írja a 444.hu az érintett doktornőre hivatkozva. Az orvos Facebook posztjában közölte, hogy a járvány kitörésekor kaptak 50 darab sebészi és 3 darab FFP1 maszkot. Szerdán újabb szállítmány érkezett, ebben voltak a fotón is látható kesztyűk.

Mindezek után jó kezdeményezésnek tűnik, hogy egyéni légzésvédő eszközök, arcvédő pajzsok műsza ki vizsgálatára alkalmas laboratórium jött létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az innovációs tárca még márciusban kérte fel az egyetemet arra, hogy szakértelmével működjön közre az uniós típusvizsgálati tanúsítvánnyal nem rendelkező maszkok, arcvédő pajzsok bevizsgálásában. Az egyéni légzésvédő maszkok legfontosabb tulajdonsága, hogy milyen mértékben képesek megszűrni a környezetben található apró részecskéket, amelyekhez hozzátapadva a kórokozók a légzés során a szervezetünkbe juthatnak.