Ha a járvány az érettségi időpontjának „mozgatását” indokolja, dönt róla a kormány

Ha a járvány az érettségi időpontjának „mozgatását” indokolja, dönt róla a kormány

Maruzsa Zoltán az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. április 9-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már bejelentette a kormány, hogy május 4-én kezdődnek az írásbeli érettségik, azonban az is kiderült a napokban, hogy május 3-ra várják a járvány tetőzését. Így többen is értetlenségüknek adtak hangot az időpontok miatt. Maruzsa Zoltán államtitkár most arra utalt, szükség esetén módosíthatnak.

Érettségi lesz – szögezte le a kormany.hu-ra feltöltött videóban Maruzsa Zoltán. Azt mondta, hogy a vizsgák lehető legbiztonságosabb megszervezésének a kormány kitalálta a módját, ezért lesz csak írásbeli számonkérés és mindenkinek biztosítják a szükséges védőfelszerelést.

– Amennyiben a járványügyi szempontok az időpont mozgatását indokolják, a szükséges döntést a kormány meg fogja hozni – fejezte be rövid mondandóját az államtitkár.

Ismert, a kormány döntése értelmében május 4-én kezdődnének a vizsgák és meghatározták azt is, hogy mennyien lehetnek egyszerre egy helyiségben. Azonban azóta az is kiderült, hogy a szakemberek szerint május 3-án tetőzhet itthon a járvány. Orbán Viktor elmondása szerint erre készülnek, de Müller Cecília országos tiszti főorvos is ezt azt időpontot említette.

Emiatt tiltakozott a Szülői Hang nevű civil szervezet. Egyúttal azt kérték, hogy több vizsgaidőpontot biztosítson a kormány, arra az időszakra, amikor várhatóan már alábbhagy a járvány (például augusztusban), de még nem maradnak le a diákok a felvételiről sem.

Karácsony utasítást adott a BKK vezetőinek az írásbeli érettségi idejére | Magyar Hang

Az érettségi megszervezésével kapcsolatban a szakszervezetektől is érkezett kritika, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig ellenállást is kifejtene: koordinált szabadságkivétellel akarják megakadályozni a májusban megtartandó érettségit. Hiszen, még a jelenlegi rendkívüli helyzetben is lehetősége van a dolgozónak az éves szabadságból legfeljebb hét munkanap igénybevételére, mégpedig a munkavállaló által megjelölt napokon. Már korábban arra hivatkoztak, nem hagyják, hogy „85 ezer gyereket és 6 ezer pedagógust rángassanak be érettségizni a járványügyi veszélyhelyzet kellős közepén”.