HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nagy Márton: ...

Nagy Márton: Minden tizedik cég már most fizetésképtelen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A cégek harmada elbocsátást tervez, majdnem tizedük pedig fizetésképtelenséggel küzd – idézi az Azenpenzem.hu Nagy Márton jegybanki alelnöknek a Portfólió első online hitelezési konferencián elhangzott szavait. A jegybank felmérése azt mutatja, most négyszer annyi magánszemély kattint álláshirdetésekre, mint a 2008-as nagy pénzügyi világválság kitörésekor.

Nagy Márton arról is beszélt, hogy a vállalatok 40 százaléka negyedéven belül hitelből fizetné a béreket. Előadásából az is kiderült, a jegybank felmérése szerint a vállalatok 63 százaléka fennakadást vár az ellátási láncokban, és majdnem minden harmadik cég gondolkodik leépítésben. Likviditási nehézség a cégek felénél már most van, csaknem minden tizedik pedig teljesen fizetésképtelen.

A háztartási kihívásokkal kapcsolatban Nagy Márton elmondta: amíg a munkakeresők száma egyszerre nagyon gyorsan meg tud emelkedni, és egy év alatt nagyon nagyot ugorhat a munkanélküliség, a helyreállítási fázis négyszer olyan hosszú, mint a romlás. Most négyszer annyi magánszemély kattint álláshirdetésekre, mint a nagy pénzügyi világválság kitörésekor, a Lehman-csőd után.

Az MNB alelnöke szerint 485 foglalkozási körből 165 sérülékeny, a bankoknak oda kell figyelniük az ide tartozók hiteleinek kezelésére. Különösen – nyomatékosította Nagy – a medián alatti jövedelmet kereső háztartásokban magas a sérülékenyek aránya. (Medián jövedelemnek nevezzük azt a jövedelmet, amely pontosan középen helyezkedik el, azaz ugyanannyian keresnek többet ennél az összegnél, mint amennyien kevesebbet. Nagysága általában jóval kisebb, mint az átlagjövedelem.)

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,975lájkolóTetszik
3,649követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Belefáradt: Szűcs Tamás lemond a PDSZ éléről

Az érdekképviseleti vezető azt írta, a rengeteg munka felőröli azokat, akik tenni akarnak, akik munkájukat, energiájukat ölik abba az ügybe, amiben hisznek.