Müller Cecília: A koronavírus-fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó

Müller Cecília: A koronavírus-fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs 2020. április 23-i tájékoztatóján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy kormányrendelet kihirdetésével a 200 személynél több személyt ellátó idősotthonokba intézményparancsnokot lehet kinevezni. Az országban 18 ilyen intézmény van – jelentette be Halmos Zsolt országos kórházfőparancsnok az operatív törzs mai tájékoztatóján. Az intézményparancsnokok feladata a járványügyi szabályok betartásának, illetve a készletek felhasználásának ellenőrzése.

Az elmúlt 24 órában újabb 12 idős, krónikus beteg veszítette életét a koronavírussal összefüggésben. Ezzel már 312 főre emelkedett itthon az áldozatok száma – közölte a tájékoztatón Müller Cecília országos tiszti főorvos. Az elhunytak idős, krónikus betegségben szenvedtek.

Egyúttal újabb 48 fertőzöttet is azonosítottak, így már 2775 emberről tudni, aki biztosan elkapta itthon a betegséget. Jelenleg 998 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.

Gócpontok továbbra is az idősotthonok, illetve az olyan kórházak, ahol koronavírus-fertőzött betegeket látnak el – hangzott el.

A tiszti főorvos szerint a járványgörbe kiegyensúlyozódni látszik, de nem ért véget a járvány, nincs ok fellélegezni. Május 4. után szerinte is új szakasz kezdődik a védekezésben. Kiemelte, hogy az egészségügyi rendszer felkészült az új betegek fogadására. Ám az is lehetséges, hogy a következő időszakban a fertőzések száma megemelkedik – húzta alá.

Arról is beszélt, hogy a kormány a járványügyi adatok alapján hozhatta meg a döntéseket az intézkedések részleges, fővároson és Pest megyén kívüli enyhítéséről, május 4-től. Budapestre és Pest megyére azért vonatkoznak majd más szabályok, mert a fertőzöttek 62 százaléka fővárosi, illetve Pest megyei. Hasonló az arány (63 százalék) a halálozások tekintetében a főváros és környéke, illetve a vidék között.

jelenleg 998 koronavírus-fertőzött személyt ápolnak kórházban. Zajlik az egészségügyi dolgozók képzése is, ez többek között a lélegeztetőgépek kezelésének elsajátítását is jelenti. Hangsúlyozta, hogy 1900 civil önkéntest képeznek ki segédápolónak. Összesen 23 ezren jelentkeztek önkéntes orvosnak és ápolónak. 18 ezren tettek már sikeres záróvizsgát.

A háromnapos hétvégéről azt mondta Müller Cecília, hogy az anyák napja az egyik legszebb nap az évben. Sokaknak ugyan nincs lehetősége, hogy a megszokott, közvetlen módon fejezzék ki szeretetüket az édesanyák, nagymamák, dédmamák felé. Ám a modern technikák, többek között a Skype révén legalább van lehetőség a szemükbe nézni.

Mint mondta, a tárgyakon rövid ideig él meg a vírus. Ha valaki virággal fejezi ki szeretetét – például az egy háztartásban élők felé –, ez virággal – élővel és cserepessel is – lehetséges, mivel egyik sem hordoz önmagában vírust. Emlékeztetett arra, hogy péntek-szombat-vasárnap nyitva tarthatnak a virágüzletek. Végül maga is köszöntötte a tévé képernyőjén keresztül 88 éves édesanyját.

Kiss Róbert ezredes szerint 1075 alkalommal intézkedtek kijárási korlátozás megszegése miatt. Összesen 39 619 alkalommal kellett eddig intézkedni ezek miatt. Nyolcvan esetben rémhírterjesztés miatt volt szükség rendőri intézkedésre.

A sajtó kérdéseire adott válaszok:

Május 3-ig az eredeti ütemben hajtják végre a kijárási korlátozások betartásának ellenőrzését. A polgármestereknek ezúttal is lehetőségük lesz a településekre vonatkozóan szigorúbb intézkedéseket hozniuk a hétvégére – felelte Kiss Róbert ezredes az Origo.hu célzott rendészeti intézkedésekre vonatkozó kérdéseire.

Minden koronavírusos pozitív esetről van adata az operatív törzsnek. Nincs tudomásuk olyan fertőzöttről, aki otthonában hunyt el – felelte a tiszti főorvos a 444.hu kérdésére.

Nem fogadnak betegeket a tatabányai kórházban – hangzott el az RTL Klub híradójának kérdésére.

Arra intette Kiss Róbert a fővárosban élőket, hogy csak alapos, a kormányrendeletben foglaltak miatt hagyják el otthonaikat – felelt arra a felvetésre, miszerint tart-e az operatív törzs attól, hogy a lazítások miatt a budapestiek elindulnak majd vidékre, ahol enyhébbek lesznek a kijárási szabályok.

Az egészségügyben dolgozók fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek. Nekik köszönhető, hogy 581 gyógyult van. Ők a legnagyobb óvintézkedéseket betartva dolgoznak. Ennek ellenére sem zárható ki, hogy fertőzések történnek ilyen esetek. A fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó Magyarországon – jelentette ki Müller Cecília egy másik kérdésre. Ez 2775 fertőzöttre vetítve nagyjából 360 olyan egészségügyben dolgozó személyt jelenthet, aki elkapta a koronavírust.

Lapunk ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, válaszokat azonban ezekre nem kaptunk. Csütörtökön a következő kérdéseket tettük fel:

– A Nemzeti Népegészségügyi Központ a tatabányai Szent Borbála Kórházban csak a betegek tesztelését rendelete el, a dolgozókét nem, pedig az intézményben kitört koronavírus-járvány a dolgozói állomány jelentős részét érinti, több mint hatvan orvos, ápoló, asszisztens van karanténban. A fővárosi Szent Imre-kórházban, ahol szintén intézményen belüli járványról érkeztek lapunkhoz az illetékesek által sem cáfolt információk, az intézményből szivárgó hírek szerint minden alkalmazottat és pácienst tesztelnek, ezzel is elejét véve a további fertőzéseknek. Mi az oka annak, hogy eltérő protokollokat alkalmaznak az egyaránt járvánnyal küzdő intézményekben?

– Folyik-e hatósági vizsgálat a Szent Imre-kórházban az intézményen belüli járvány miatt?
Lapunk információi szerint van olyan intézmény – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház is ilyen –, ahol a Covid–19-gyanús betegeket a teszt eredményének megérkezéséig nem szeparálják el egymástól (azonos légtér, közös mosdó) az Intermedier részlegeken. hanem akár hármasával, négyesével is összezárják őket. Így olyan is elkaphatja a vírust, aki egyébként nem fertőzött.

– A fenti megoldás megfelel az operatív törzs protokolljának, vagy súlyos szakmai hibát vét az az intézmény, ahogy nem szeparálják el a gyanús eseteket?

– Pontosan mit ír elő az operatív törzs protokollja a gyanús betegek egymástól való izolációját illetően? Egyáltalán van-e bármilyen iránymutatás, irányelv, parancs?

– Információink szerint csak az elmúlt napokban két orvos, két ápoló és egy gyógytornász esetében mutatták ki a koronavírust a Szent Imre-kórház dolgozói közül. A gasztroenterológiai osztályon, a nephrológián, a kardiológián és az intenzív osztályon is van pozitív orvos. A nephrológián két nővér, az intenzív osztályon gyógytornász és takarító is megbetegedett. A megfertőződött egészségügyi dolgozók milyen állapotban vannak? Van-e közöttük olyan, aki lélegeztetésre szorul? Van-e olyan, aki meggyógyult?

– Sikerült-e megfékezni a járványt a Szent-Imre kórházban?

– Lapunk információi szerint a tatabányai kórház egyik főorvosa a tilalom ellenére Dubajba utazott, majd hazatérve nem vonult karanténba, hanem dolgozott, mégpedig az osztályán, valamint az intézmény gasztroenterológiai endoszkópos laboratóriumában. Az ott dolgozó orvosok, asszisztensek tesztje pozitív lett, mint ahogy az osztályán dolgozók közül is többen elkapták a kórt. Úgy tudjuk, a kórház koronavírus pozitív dolgozóinak 80 %-át olyanok teszik ki, akik a kontaktkutatás alapján érintkeztek a főorvossal. Információink szerint a kórházban a másik gócpont a nephrológiai osztályon alakult ki.
– Folyik-e hatósági vizsgálat az ügyben?
– Az intézmény dolgozói el voltak-e látva megfelelő védőfelszereléssel?
– Milyen segítséget kap az intézmény a helyzet kezelésére?
– Korábbi tájékoztatásakor miért nem közölte az OT, hogy a hétvégén elhunyt 41 éves férfi az intézmény dolgozója volt?
– Müller Cecília a hétvégén elhunyt 41 éves férfi esetében alapbetegségként nevesített olyan betegségeket, amelyeket az illető információink szerint a kórházban szedett össze. Miért mondta ezt Müller Cecília? Hiszen a kórházi kezelés alatt elkapott betegségek nem tekinthetők alapbetegségnek.