HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Szél Bernadet...

Szél Bernadett: 16-24 ezerrel csökkent a betegek száma a kórházakban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Megfeleződött az aktív és krónikus kórházi ágyak kihasználtsága február és április között – írja Facebook-oldalán Szél Bernadett. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjára felkerültek a kórházi fekvőbeteg-ellátásra vonatkozó áprilisi adatok. Ezekből a képviselő szerint lehet következtetni arra, hogy hány embert küldhettek haza a kórházakból: számításai szerint 16-24 ezerrel kevesebb beteg volt a kórházakban, mint a járvány előtt.

A miniszteri utasítás arra vonatkozott, hogy április 15-ig szabadítsák fel a kórházak ágyaik 60 százalékát. Ezt az adatok szerint meg is tették. Az áprilisi átlagos ágykihasználtság 41,2 százalék volt (az aktív ágyaké 39,3 százalék, a krónikus ágyaké 44,5 százalék). Márciusról áprilisra átlagosan 8929 ággyal kevesebb volt használatban az aktív fekvőbeteg-ellátásban és 7400-zal kevesebb a krónikus fekvőbeteg-ellátásban. Ez azt jelenti, hogy márciusról áprilisra átlagosan 16 329 ággyal csökkent a használatban levő ágyak száma, vagy másként fogalmazva, átlagosan ennyivel kevesebb ágyon ápoltak beteget – írja Szél Bernadett.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A független parlamenti képviselő hozzátette: tudjuk, hogy már márciusban is voltak miniszteri utasítások bizonyos kórházi ágyak felszabadítására és korlátozták a betegfelvételt, a februári adatokkal is érdemes összevetni az áprilisi adatokat. Ha így nézzük, majdhogynem megfeleződött az aktív és krónikus ágyak kihasználtsága február és április között. Ez átlagosan 24 466-os csökkenést jelent.

Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

Azt pedig különösen durvának nevezte a képviselő, hogy a krónikus ágyakon belül a rehabilitációs ágyak kihasználtsága 57 százalékpontot esett február és április között. Míg februárban még 87,6 százalékos volt az ágykihasználtság a rehabilitációs osztályokon, áprilisra ez 30,3 százalékra csökkent, ami átlagosan 8690 ágyat jelent.

HIRDETÉS

„Ezek az adatok is azt mutatják, hogy brutális gyorsasággal zajlott a kórházi ágyak kiürítése és átlagosan 16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak a februárt követő két hónapban. Ha azt vesszük, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma kérdésemre megküldött adatai szerint lépcsőzetesen 32 917 ágy került kialakításra koronavírusos betegek fogadására, akkor a most publikált adatok szerint ezek döntő részén korábban betegápolás folyt. Történelmi tett? Igen: negatív előjellel. Miniszterelnök úr: erre nincs mentség. Egy ember élete is pótolhatatlan, itt azonban tömegekről van szó. Senki, de senki nem beszélhet „sikeres válságkezelésről”. Egy itt egy tragédia” – vonta le a következtetést Szél Bernadett.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,939lájkolóTetszik
3,633követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek