Kásler Miklós: Nem lehet azt mondani, hogy bárkit bármiféle hátrány ért volna a járvány idején – videóval

Kásler Miklós: Nem lehet azt mondani, hogy bárkit bármiféle hátrány ért volna a járvány idején – videóval

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 4-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország szinte az egyetlen ország volt, amely azonnal komolyan vette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 24-i figyelmeztetését a koronavírus-járvány veszélyéről – fogalmazott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Miniszteri Percek című sorozatának harmadik részében a Facebookon. – Január 25-én elindultak az előkészületek itthon, és más országokkal szemben nálunk a megfelelő időben a megfelelő intézkedéseket tették, ennek eredményeként a koronavírus-járvány „rendkívül kedvezően alakult”.

Ehhez a miniszter szerint kellett a járványok történetének, természetének ismerete, illetve a legkorszerűbb módszerek kritikai elemzése. – A „rendkívül kedvező járványparaméterek” mellett Magyarországon „a halálozás össz-száma lényegesen alatta maradt az elmúlt évek halálozási számainak”, így nem lehet azt mondani, hogy „bárkit bármiféle hátrány ért volna”. Minden ami ezen kívül van, „az szómágia és számháború” – mondta Kásler Miklós.

A miniszter ezzel nyilvánvalóan a személyét ért kritikákra célzott, amelyek szerint vállalnia kell a felelősséget az egészségügyben a járvány idején kialakult helyzetért. Mint ismert, a vírus elleni védekezés részeként a tárcavezető utasítást adott a kórházi ágyak jelentős részének felszabadítására. Kásler Miklós ugyan később arról beszélt, hogy a kórházigazgatók felelőssége volt a kiürítés, ilyen utasítást ő nem adott. Állítását azonban az általa kiadott levél cáfolta meg. Az ágyak felszabadítása során nagyon sok olyan beteget küldtek haza, akinek ellátását csak kórházi körülmények között lehetett volna megfelelően végezni.

https://www.facebook.com/kaslermiklostamogatoi/videos/181270076593780/

A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára emlékezve a miniszter kifejtette, a magyarságra az ősök, a hagyományok tisztelete, és a nagyon sok gyökerű kultúra volt a jellemző. – Ez különböztetett meg bennünket nagyon sok körülöttünk lévő ország, nemzet és populáció kultúrájától és hagyományától. A hitünk, az életszemléletünk lehetővé tették azt, hogy a magyarság mindig túljutott a nehézségeken. Sokszor olyan helyzetekből állt fel, amikor erre szinte semmilyen remény nem volt – fogalmazott a tárcavezető.

Kásler Miklós szerint „Trianon pillanatában” is úgy tűnt, hogy életképtelenné tették az országot, a magyarság mégis bizonyította az életképességét, „egészen brutális szellemi választ adott”. A miniszter a tudomány felvirágzását, az első Nobel-díjakat, Bartók, Kodály és Dohnányi zenéjét, a magyar irodalom kibomlását, és a kimagasló sporteredményeket említette. Szólt az „első futball világbajnokságon elért második helyről”, ami talán csak nyelvbotlás volt, hiszen a magyar válogatott az 1938-as párizsi tornán lett ezüstérmes, ez azonban már a harmadik volt a világbajnokságok sorában, de Kásler Miklós nyilván úgy értette, hogy az Aranycsapat 1954-es második helyét megelőző első ezüstérem. Hozzátette, a Trianon után felnőtt edzői réteg volt a második világháborút követő sportsikerek letéteményese.

– Trianon a magyarság történelmének szerencsétlen mozzanata. Mára eljutottunk azonban oda, hogy „a virtuális nemzetegyesítés előrehaladott állapotban van” – mondta a miniszter, aki elárulta: „Bizakodva tekintek a jövőbe”.