A gyógytornászok is kimaradtak az 500 ezres jutalomból

A gyógytornászok is kimaradtak az 500 ezres jutalomból

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az emberi erőforrások miniszteréhez fordult a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága, mivel a gyógytornászok kimaradtak az egyszeri, 500 ezer forintos jutalomból – vette észre a Hvg.

Mint Kásler Miklós miniszternek írt levelükben fogalmaztak, a bérkiegészítési listában nem látják a közfinanszírozott ellátásban dolgozó gyógytornászokat, gyógytornász-fizioterapeutákat.

Felhívták a miniszter figyelmét, hogy a járványügyi védekezésből a kollégáik is kivették részüket, végezték a fizioterápiás kezeléseket, gyógytornát a járvány idején is a betegek gyógyulása érdekében.

Emellett pedig ott voltak többek között az intenzív terápiás osztályokon, az intermedier vagy pulmonológiai osztályokon légzési fizioterápia és mozgásterápia alkalmazásával, az operatív sebészeti, traumatológiai, ortopédiai, nőgyógyászati osztályokon a
posztoperatív betegek fizioterápiás ellátásában is.

Azt is lényegesnek tartják kiemelni, hogy a gyógytornász-fizioterapeuták között voltak olyanok is, akiket munkaerő átcsoportosítása során nővéri vagy adminisztratív feladatok ellátására irányítottak át a COVID-19-es ellátási folyamatban.

A társaság ezért valamennyi gyógytornász, gyógytornász-fizioterapeuta nevében kéri a minisztert, hogy vegye fontolóra az egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatás kifizetését kollégáik részére is.

Pénteken számoltunk be róla, hogy az idősotthonok szociális munkatársai, vagy a házi szociális gondozók is kimaradtak a jutalomból. „Az, hogy Magyarországon 33 idősotthonban volt fertőzés, ez egy nagy fegyvertény, amiben az én kollégáim munkája is benne van” – mondta ennek kapcsán az ATV-nek Migács Tibor, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Szombaton a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke közleményben kért bocsánatot a „döntéshozók helyett” a gyógyszerészektől, amiért ők szintén nem kapnak egyszeri juttatást.

Július 1-jével kapják meg bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók – erősítette meg pénteken az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós azt is közölte, ez a bérkiegészítés – ahogy ezt is említették már korábban – 160 ezer embert érint.