Megalakult az új operatív törzs

Megalakult az új operatív törzs

Gazdaságvédelmi operatív törzs: Varga Mihály pénzügyminiszter, mögötte Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke (b), Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke (b2), Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkár (j2) és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke (j) (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Müller Cecília nevével fémjelzett, a napi tájékoztatóktól nemrég elköszönt operatív törzs után megalakult egy új testület: a gazdaságvédelmi operatív törzs. Varga Mihály pénzügyminiszter irányítja.

Az MTI beszámolója szerint a tárcavezető azt mondta, hogy elsődleges céljuk a magyar gazdaság növekedési pályára állítása, ezért azonosítják és felszámolja azokat az adminisztratív szabályokat, bürokratikus terheket, amelyek fékezik a gazdaságot, akadályozzák a vállalkozások működését.

Elmondása szerint négy fő területre koncentrálnak majd. Egyrészt figyelemmel kísérik és ellenőrzik a magyar gazdaság védelme érdekében hozott kormányzati intézkedések végrehajtását, illetve véleményezik a magyar gazdaság védelme szempontjából releváns kezdeményezéseket és javaslatokat fogalmaznak meg. Továbbá a testületnek fontos szerepe van a vállalkozások tevékenységét akadályozó tényezők megszüntetésében, példaként egy-egy beruházást gátló szabályozást, a fejlesztési források kihelyezését nehezítő előírást vagy az indokolatlan adminisztrációs terheket említette.

A gazdaságvédelmi operatív törzset Varga Mihály pénzügyminiszter vezeti. A testület tagja még az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., a Nemzeti Befektetési Ügynökség, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a fogyasztóvédelemért felelős vezető, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt irányító államtitkár. A törzs ülésein tanácskozási joggal vehet részt a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzési Hatóság képviselője és a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi fogyasztóvédelmi vezetője.