HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Most már hiva...

Most már hivatalos: folytatódhat a székelyek aláírásgyűjtése

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!


HIRDETÉS

Az Európai Parlament (EP) jóváhagyta az európai polgári kezdeményezések határidejének meghosszabbítását –  derül ki az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának lapunknak eljuttatott közleményéből. A határidő főszabály szerint hat hónappal lesz hosszabb, ez vonatkozik például a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért indított polgári kezdeményezésre is, amelyet a  Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szervez.

Az SZNT kezdeményezése azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Magyarországon példátlannak mondható összefogás kísérte az aláírásgyűjtést, a Demokratikus Koalíció kivételével a pártok támogatták az akciót.

Az aláírásgyűjtés határideje eredetileg május 7-e volt, eddig kellett legalább hét tagállamból egymillió aláírást összegyűjteni. A második feltétel teljesült, az első azonban nem, csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában lépte át az aláírók száma a népesség arányában megállapított nemzeti minimumértéket.

A szervezőknek most lehetőségük van ezt bepótolni, ugyanakkor közben már eltelt két hónap, az új határidő pedig november 7-e. Eredetileg egy év áll rendelkezésre az aláírások összegyűjtésére, azonban a járvány miatti lezárások indokolttá tették ennek meghosszabbítását. Ezt a javaslatot valamennyi uniós intézmény támogatta.

Az EP döntött arról is, hogy egy második hullám esetén az Európai Bizottság tovább hosszabbíthatja a gyűjtési időszakot abban az esetben, ha 2020. szeptember 11-ig nem normalizálódik a közegészségügyi helyzet, vagy ismét kijárási tilalmat vezetnek be. A hosszabbítások időtartama esetenként három hónap, de a gyűjtésre összesen legfeljebb 24 hónap állhat rendelkezésre.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,069lájkolóTetszik
3,820követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kubatov Gábor mozgósítani akar, méghozzá az online térben

A Fidesz pártigazgatója szerint minden háztömbben kell lennie valakinek, akiről tudják, hogy ő a fideszes.