HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Le akarja zár...

Le akarja zárni a kormány a hetes cikkelyes eljárást az uniós hitelfelvétel előtt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Rendkívüli ülést tart hétfőn és kedden a magyar parlament, a legfontosabb téma a koronavírus-járvány miatti uniós hitelfelvétel lesz.

Egyetlen dokumentumot fog tárgyalni hétfői rendkívüli ülésén az Országgyűlés, mégpedig kormánypárti politikusok – Kövér László, Semjén Zsolt és Kocsis Máté – határozati javaslatát arról, mit képviseljen a kormány a tervezett közös uniós hitelfelvételről szóló tárgyalásokon. A közösség ugyanis egy jelentős összeg együttes felvételére készül a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében. – A helyzet súlyos, ezért kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az Európai Unió tagállamai közös hitelt vegyenek fel. Mi, magyarok, pontosan tudjuk, hogy minden hitelfelvétel kockázatos, ezért a hitel felhasználásakor észszerűen kell eljárni – írják a javaslatban.

A dokumentum egyúttal felhívja a kormányt mit képviseljen majd a tárgyalásokon. Ezek a pontok a következők:

  • Az azonos helyzetben lévő tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük
  • A gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai
  • A folyamatban lévő, úgynevezett „hetes cikkely szerinti eljárásokat” a Következő Nemzedék EU Eszköz és az MFF elfogadása előtt le kell zárni
  • Politikai pártok és politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból nem támogathatóak
  • A források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt –
  • elfogadhatatlan

Orbán Viktor miniszterelnök már a pénteki rádióinterjújában beszélt arról, hogy Magyarország nem fogja megvétózni a közös hitelfelvételt, de lesz néhány alapelv, amelyet képviselni fog.

A jogállamiság kapcsán – amely az elmúlt időszakban többször is előkerült, mint bármilyen uniós kifizetés esetleges feltétele – a kormánypárti politikusok által jegyzett javaslat azt fejtegeti, hogy az ilyen eljárások mára „ideológiai alapú politikai boszorkányüldözéssé váltak, megosztották a tagállamokat: párbeszéd helyett egyoldalú vádaskodást, kölcsönös megértés helyett feloldhatatlan konfliktusokat szültek, jogállami elvek helyett a politikai érdekérvényesítés eszközei lettek”. Azt is megjegyzi, hogy a „jogállamiság elvével maga a csomag sem egyeztethető össze, hiszen a javaslat előterjesztésének oka és legfőbb célja éppen azon országok gazdaságainak megsegítése, amelyek évek óta megszegik a közös uniós jog részét képező maastrichti kritériumokat”.

Az Országgyűlés hétfőn fog tárgyalni a dokumentumról, a vitában felszólalhatnak európai parlamenti képviselők is. Kedden pedig már a döntés is megszületik várhatóan.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,735lájkolóTetszik
3,783követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Jourová: Brüsszel az év végéig reflektálhat a veszélyhelyzet idején hozott kormányzati intézkedésekre

Szél Bernadett levelére válaszolt az Európai Bizottság alelnöke. A Bizottság aggódik a rémhírek terjesztésével kapcsolatos új rendelkezések miatt.