24.hu: Újabb Scruton-kávézó épül a NER örömére

24.hu: Újabb Scruton-kávézó épül a NER örömére

Egy jó fekete kávé (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A több kormánytag által is reklámozott, Zoltán utcai „közösségi térhez” hasonló Scruton-kávézó nyílik az V. kerületi Veres Pálné utcában, az úgynevezett Károlyi-bérház földszintjén és pinceszintjén – írja a 24.hu.

A nettó 430 négyzetméter alapterületű újabb kulturális közösségi tér és kávézó kialakítási munkálatait az Orbán Viktor barátjaként is ismert Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt. végzi el bruttó 239,1 (nettó 188,2 millió) forintért. 

A portál úgy tudja, Budapest Főváros Kormányhivatala június 4-én engedélyezte a pincei padlószint süllyesztését. Ezt követően a 239 négyzetméteres földszinten 38 négyzetméteres kávézót, összesen 137 négyzetméternyi kiállítóteret, valamint további kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. Az engedély szerint a pinceszinten ugyancsak kiállítóterek és kiszolgáló helyiségek lesznek, a szint teljes területe 185 négyzetméter lesz.

Júniusban még a K-Monitor korrupcióellenes szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy a Batthyány Lajos Alapítvány tavaly 3,4 milliárd forintos vagyont kapott a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától. Ebből 600 millió forintot jutott például a Scruton kávézót üzemeltető Apriori Cultura Nonprofit Kft.-nek. A magát közösségi térként definiáló kávézó névadója az Orbán Viktor barátjaként is emlegetett konzervatív brit író-filozófus, a tavaly elhunyt Sir Roger Scruton, akit a magyar kormányfő 2019-ben tüntetett ki.

A portál felidézi, hogy az első, Zoltán utcai Scrutont több kormánytag is reklámozta a közösségi oldalán, köztük például Rácz Zsófia helyettes államtitkár. A kormányzati szereplők lelkesedését az indokolhatja – állítja a portál –, hogy az Apriori Cultura Nonprofit Kft. tulajdonos-ügyvezetője ekkoriban még Szalai Zoltán, a Fidesz-közeli elitképző, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója volt. Az MCC és a Scruton együttműködésének egyik jele például, hogy a kávézóban volt az Előzés jobbról című MCC-s könyv bemutatója.

A 24.hu szerint azóta új tulajdonosai vannak a kft.-nek, 50-50 százalékban Pesti Ivett és Fejérdy Zsófia Ágnes birtokolja a céget, és ők hozhatják tető alá a második Scrutont. Pesti Ivett Kocsis Máté polgármestersége alatt a legnagyobb kerületi cég, az évi 4–5 milliárd forintos költségvetéssel működő Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. igazgatóságának elnöke volt, majd felügyelőbizottsági posztot kapott a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél.