29 sajtó-helyreigazítási pert bukott el tavaly a Fidesz-közeli média

29 sajtó-helyreigazítási pert bukott el tavaly a Fidesz-közeli média

Az Átlátszó grafikonja a Fidesz-média 2022-es sajtópereiről

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 29 sajtó-helyreigazítási pert vesztettek tavaly a Fidesz-közeli médiatermékek. A rekorder az Origo 13 elmarasztaló ítélettel, a második helyen pedig a Pesti Srácok áll 8 elbukott perrel – írta meg az Átlátszó a Fővárosi Törvényszéktől kapott összesítés alapján.

Az oknyomozó portál már ötödik éve készíti el az összesítést a fideszes és a független sajtó elveszített sajtópereiről, Mint írták, bár tavaly a keresetek és így az ítéletek száma mindkét oldalon csökkent, a tendencia változatlan: a Fidesz-közeliekről sokkal többször bizonyosodik be, hogy hazugságot közöltek tényként.

Összesen 46 keresetet nyújtottak be a kormánymédia ellen, vagyis az esetek 63 százalékában buktak el, ami nagyon magas arány. A lista első helyén – mondhatni szokás szerint – az Origo áll, amely 13 sajtópert vesztett (16 keresetből, tehát ez 81%-os bukási arány), a második pedig a Pesti Srácok 8 elbukott perrel (12 keresetből, vagyis 66%-ban vesztettek) – írta az Átlátszó. Ezzel szemben a független média mindössze 6 helyreigazítási pert vesztett. A 24.hu (3 kereset) és a nyomtatott HVG (1 kereset) egyetlen pert sem bukott, az RTL és a Magyar Hang (nyomtatott és online) ellen pedig nem is adtak be keresetet a bíróságra. Az Átlátszó 1 pert vesztett el tavaly, de idén másodfokon azt is megnyerték: Érd volt fideszes alpolgármestere a bíróság szerint is rokona a város óvodaépítési tenderein taroló cég tulajdonosának.