„A kormány célja a dolgozói szervezkedés ellehetetlenítése”

„A kormány célja a dolgozói szervezkedés ellehetetlenítése”

Szakszervezeti demonstráció az Alkotmány utcában, a Kossuth térnél 2018. november 6-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szakszervezetek munkájának megnehezítéseként élik meg az érdekképviseletek azt az új kormányzati elképzelést, hogy ezentúl a tagdíjat nem vonhatnák el automatikusan a fizetésükből, hanem mindenkinek önállóan kellene befizetni. 

Augusztus elején a Miniszterelnöki Kabinetiroda tette közzé azt a jogszabály-tervezetet, amiben egy salátatörvény részeként megszüntetnék a közszféra szakszervezeteinek kötelező munkáltatói tagdíj levonását. A törvényjavaslat, ami valódi társadalmi egyeztetés nélkül kerül az Országgyűlés elé, kimondja, hogy a közalkalmazottak, köztisztviselők, kormánytisztviselők, köznevelésben foglalkoztatottak, egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók és az adóhatósági dolgozók illetményéből a munkáltató „szakszervezeti vagy egyéb érdekképviseleti tagdíjat nem vonhat le és nem utalhat tovább”. A változtatás nagy felháborodást váltott ki a szakszervezetek körében, mivel a tagdíjlevonási jogosultság a szakszervezetek működösének gazdasági-pénzügyi alapját képezi. Mint azt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szakértőitől megtudtuk, ha a közszféra munkáltatói nem továbbítják a szakszervezetek számára a tagdíjat, az az érdekképviseleti munka pénzügyi alapjait veszélyezteti.

Elmondásuk szerint a hivatalos indoklásban szereplő adminisztratív tehercsökkentés fals hivatkozás, hiszen a tagdíjlevonás és átutalás elenyésző feladatot jelent a munkáltatók számára. – A cél egyértelműen a dolgozói szervezkedés és érdekképviselet ellehetetlenítése a szakszervezeti pénzügyi háttér megvágása révén. Emellett az egyéni tagdíjfizetés nehézkessége miatt valószínűsíthető a tagvesztés, így cél az anyagiakon túl a tagsági bázis meggyengítése is – vélekednek a MASZSZ szakértői.

A tervezett módosítás alapján minden hónapban a szakszervezetnek kell begyűjtenie a tagdíját vagy egyéni utalásokkal a tagoknak rendezni, ami vélhetően lemorzsolódáshoz fog vezetni, illetve nagy feladatot jelent az alapszervezetek számára. – Épp ezért ironikus erre a módosításra úgy hivatkozni, mint adminisztrációcsökkentésre, hiszen az, ami eddig egy mozdulat volt a bérszámfejtésben dolgozóknak, most sokkal több időt és energiaráfordítást igényelne a szakszervezetektől. Végső soron a működésüket is ellehetetleníti, hiszen az egyetlen bevételi forrásuk a tagdíj. Ráadásul az, hogy a legújabb verzióban kimondottan tilos a tagdíjlevonás az egyértelműen elárulja a szándékot, hogy megnehezítsék a szakszervezetek működését és szerveződését a közszférában, semmilyen egyéb racionális, gazdasági vagy egyéb érv nincsen – mutatnak rá. Meglátásuk szerint az egész ügyben a leginkább visszatetsző, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsot (OKÉT), amelynek ezt a javaslatot tárgyalnia kellene, a mai napig nem hívták össze. – Nincs semmiféle társadalmi egyeztetés dacára azoknak a vállalásoknak, amiket az uniónak „ígért” és vállalt a kormány – fogalmaznak.

Az automatikus tagdíjlevonás egyszerű és bevett megoldás, hiszen egyetlen kérvény leadásával hosszú távon biztosítottá válik a jellemzően a mindenkori munkabérhez arányosított tagdíj befizetése. Az egyéni tagdíjfizetés jóval esetlegesebb, kiszámíthatatlanabb, ráadásul jellemzően a munkabérhez igazítás is jóval nehézkesebb a különböző banki felületeken. A korábbi hasonló magyarországi és külföldi kezdeményezések mindig tagvesztéshez vezettek, ez a MASZSZ szerint most is valószínűsíthető.

Mint azt a MASZSZ szakértőitől megtudtuk, az érintett szervezetek számát eltérő méretük és súlyuk miatt nehéz megbecsülni, az viszont biztos, hogy több tízezer szakszervezeti tagot érint a módosítás. – A szóban forgó érdekvédelmi szervezetek azonban nemcsak tagjaik, hanem a többi dolgozó érdekeit is képviselik (például bérkövetelések, kollektív tárgyalások folyamán), így meggyengülésükkel, a munkáltatókkal szembeni fellépésük megnehezedésével a közszféra összes munkavállalójának helyzete tovább romolhat – hangsúlyozzák.

Amennyiben a javaslatot elfogadja az Országgyűlés, úgy a MASZSZ szakértői szerint egyenként fel kell keresni a jelenleg automatikus levonásos módszert alkalmazó munkavállalókat azzal, hogy váltsanak az egyéni tagdíjfizetésre. Mivel ez a szakszervezetek számára is komoly adminisztratív terhet jelent, vélhetően a megroggyanó pénzügyi háttér ellenére többletkapacitásokat kell bevonni ebbe a munkafolyamatba, ami komoly kihívást jelenthet.