A Kossuth téren nyitották meg a tanévet a tiltakozó diákok és tanárok – fotók

A Kossuth téren nyitották meg a tanévet a tiltakozó diákok és tanárok – fotók

A Kossuth téren nyitják meg a tanévet a tiltakozó diákok és tanárok (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országos tanévnyitóval indítja a Kossuth téren az iskolai évet az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Bázis.

Helyszíni tudósítónk becslése szerint pár száz fő gyűlt össze a Kossuth téren, jelentős részben diákok. Sok tanuló hozott molinót, amelyen az iskolájuk neve volt olvasható. Ez az első rendezvénye az Országos Közös Akarat nevű együttműködési platformnak, amely az oktatással foglalkozó civil szervezetek tevékenységét fogja össze.

Az Országos Közös akarat négy követelést fogalmazott meg a közoktatással kapcsolatban. – A pedagógusoknak azonnali ötven százalékos béremelést, sztrájkjogot, új, esélyteremtő Nemzeti Alaptantervet és a bosszútörvénynek nevezett pedagógus státusztörvény visszavonását követelik.

A rendezvényen civil szervezetek és diákszervezetek képviselői szólalnak fel, nem csak az oktatással kapcsolatban – például felszólalt a Gödért Egyesület képviselője is, akik a Samsung helyi gyárával kapcsolatos problémák elleni civil fellépést szervezik.

A beszédek nagy része az oktatás problémáira hívta fel a figyelmet, mint amilyen a pedagógushiány és az Országos Kompetenciamérés nemrég megjelent eredménye, amely szerint a nyolcadik osztályosok 40 százalékának szövegértési képességei a minimálisan elvárható szintet sem éri el.

Címkék: oktatás, tanévnyitó