A terrorizmussal vádolt férfi ügyvédje szerint nem volt robbanószerkezet

A terrorizmussal vádolt férfi ügyvédje szerint nem volt robbanószerkezet

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem igaz, hogy robbanószerkezetet, vagy ahhoz szükséges eszközöket találtak a házkutatáskor, ez kezdeti szakaszban maradt meg – mondta az iszlamista terrorizmussal vádolt 21 éves magyar férfi ügyvédje a Telexnek.

Hajdu János, a TEK főigazgatója szerda délután azt nyilatkozta, hogy a férfi vállalta, hogy csőbombát készít, és budapesti vagy más magyarországi tömegrendezvényen használja fel. Hozzátette: a csőbomba összeszereléséhez már megvette a szükséges anyagokat.

Jován László ügyvéd szerint „amit a TEK állít, nem felel meg a valóságnak”. Több olyan elektronikai eszközt viszont lefoglaltak a család házában, amelyen megtalálhatók a férfi angol nyelvű üzenetváltásai. „Ezeknek a tartalmát nem vitatta, de a bűncselekményt nem ismeri el” – mondta Jován.

A kap kereste a Telexet az ellentmondás kapcsán, de mivel az ügy már nyomozati szakba lépett, a Fővárosi Főügyészséghez irányították őket.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Telex megkeresésére azt közölte, hogy „a kutatás során elektronikus adathordozókat foglaltak le, az azon található kommunikációk tartalma a terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúját egyértelműen alátámasztotta. A kutatás során robbanóanyag nem került lefoglalásra. A gyanúsított a kihallgatásán részletes vallomást tett, amelyben az előkészületi cselekményre vonatkozó kommunikációk tartalmát nem vitatta, a végrehajtásra vonatkozó tényleges szándékot azonban tagadta, tehát nem tett beismerő vallomást. A Terrorelhárítási Központ nyilatkozatával érintett kérdésben a nyomozást végző ügyészség nem adott korábban tájékoztatást és ez – az eljárás érdekeire nézve – továbbra sem áll módunkban”.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóértesülések szerint Eb-meccsen robbantott volna a férfi, a TEK azt közölte a Telex-szel, hogy „a TEK főigazgatója nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, amely szerint a magát iszlamistának valló férfi a labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti helyszínén, a Puskás Stadionban akart robbantani”.

Címkék: terrorizmus