A Velencei-tó is kiszáradhat, mint az Aral-tó?

A Velencei-tó is kiszáradhat, mint az Aral-tó?

Közterület felügyelő felügyeli, hogy senki se menjen be a Velencei-tóba a Holdfény Strandon 2021. július 31-én (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Velencei-tóra és körülötte élőkre az elmúlt időszakban rájár a rúd. Lapunk is több cikkben foglalkozott Magyarország egyik legnagyobb tavának helyzetével: hol a kipusztuló halállomány, hol az apadó víz borzolta a kedélyeket. Ezért kerestük meg és beszélgettünk Vas Péterrel, a tó megmentése érdekében létrehozott Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoport egyik alapítójával az aktualitásokról.

Vas Péter elmondta, hogy az elmúlt napok esőzései a legégetőbb problémát, a Velencei-tó alacsony vízszintjét érdemben nem orvosolták. Amikor nagyobb esőzés volt, az sem tudott változtatni ezen a gondon. Vas szerint ahhoz, hogy csupán egy centit nőjön a tó vízszintje, 250 ezer köbméter vízutánpótlás szükségeltetne. Megtudtuk, immár csak 82 cm a víz szintje, ez 44 százaléka a 160-180 centiméteres normál állásnak.

Az aktivista felhívta a figyelmet, hogy sürgős, azonnali megoldásra volna szükség. Az ő javaslatuk a Császárvíz és két másik víztározó tartalmának a Velencei-tóba engedése volna, egy úgynevezett sönt (átkötés) segítségével. Ennek költsége – a civilek hozzávetőleges számítása szerint – csupán 10 százaléka volna a Tessely Zoltán térségbeli fideszes képviselő által a kormánynak ajánlott 40 milliárd forintba kerülő megoldásnak, melyet az Orbán-kormány forráshiányra hivatkozva elvetett. 

Ez utóbbi 40 milliárdos ötlet mibenlétét a nagyközönség nem ismerhette meg, holott a „Civilek a Velencei-tóért” kezdeményezte annak nyilvánosságra hozatalát. „Hülyének nézik az embereket” – mondta a Magyar Hangnak elkeseredetten Vas. Aznap, mikor bejelentették, hogy a Velencei-tó megmentésére nincs pénz, nyilvánosságra került, hogy a kormány 42 milliárd adófizetői forintot költ filmstúdió-építésre, és még ennél is sokkal többet a vadászati világkiállítás és a MOTO GP pálya megépítésére.

Vas Pétert egyébként az augusztus 6-án megjelent Magyar Hangban is beszélt a Tessely-tervről, hangsúlyozva ez a 40 milliárd ez nincs. Mármint úgy értve, hogy terv sincs – tette hozzá. Szerinte az is az ő elméletét bizonyítja, hogy megtagadták az ismertetését. Így nem lehet tudni, hogy a 40 milliárdot mire kérte. Hogy mit akart csinálni. Milyen módszerrel. Olyan nincs, hogy nem mondom meg. Ez ugyanolyan, mint amikor közölték, hogy szennyezett a víz, de azt nem, hogy mivel – tette hozzá. 

 „Egyszerűen nem értjük, hogy a Velencei-tó miért nem számít a kormánynak” – mondta most. Nem csak a természetről van szó. Az elmaradó turisták miatt bajba kerültek a szállást kiadók, a büfések és más, a tó által eddig vonzott turizmusból élők is. A civil aktivisták most a z Országos Vízügyi Igazgatóságnál próbálnak lobbizni, hogy megmentsék a tavat. Vízügyi szakembert is kiállítottak maguk közül, aki tárgyalna az igazgatóság által delegált hivatalnokkal, hogy a javaslataikat megvitathassák.

Végül kissé provokatív kérdésünkre, miszerint fenyegeti-e a már kiszáradt Aral-tó sorsa a Velencei-tavat, Vas Péter azt válaszolta, hogy ez egyáltalán nem futurisztikus gondolat, könnyen megtörténhet, annál is inkább, mivel kiszáradt rész már most is van a tóban.