Áder János: Helyes, hogy a törvény gondoskodik a leköszönő államfőről

Áder János: Helyes, hogy a törvény gondoskodik a leköszönő államfőről

Áder János köztársasági elnök beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokszor az ember úgy érzi, hogy olyankor is kritikával illetik a munkáját, amikor a legjobb tudása szerint, az alkotmányos szabályoknak megfelelően jár el – erről is beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Áder János. Szerinte, ha ezt valaki nem szokja meg, akkor valószínűleg elmenekül erről a pályáról. – 2012-ben, megválasztásomkor az Országgyűlésben elmondott beszédemben hangsúlyos elem volt, hogy a magyar érdekek és értékek képviseletére vállalkozom. Visszatekintve az elmúlt tíz esztendőre, a magam és kollégáim nevében is nyugodt szívvel mondhatom, hogy ezt a vállalást teljesítettük – fogalmazott.

Az államfői széket hamarosan Novák Katalinnak átadó közjogi méltóság a jövőjét érintően arról beszélt, hogy aktív nyugdíjas lesz. Helyesnek nevezete, hogy két ciklus után nem lehet újra jelölni az elnököt, ahogyan azt is, hogy a törvény 1990 óta úgy gondoskodik a volt államfőről, hogy nem kerülhet méltatlan helyzetbe, nem kell például állásért kuncsorognia. Távozását követően az elnököt egyebek mellett megilleti a fizetés, a titkárság, a megfelelő infrastruktúra. (Az már korábban kiderült, hogy Áder János 720 négyzetméteres, liftes villába költözik.) Azt mondta, hogy ha egy köztársasági elnök „leteszi a lantot”, az nem zárja ki, hogy a jövőben közéleti szerepet vállaljon. Itt két alapítványt is, a Regőczi István, és a Kék Bolygó Alapítványt említette.

Az interjúban szó esett arról is, amikor az államfő az Afganisztánban lévő katonáknak halászlét főzött. – Az egész receptet nem mondom el, de én azt szeretem, ha a bőrtől, zsírtól megtisztított színhús kerül vissza a hagymával együtt a passzírozás után az alaplébe – ismertette.

Címkék: Áder János