Ahol a Fidesz meg sem méreti magát, pedig egy parlamenti mandátum sorsa a tét

Ahol a Fidesz meg sem méreti magát, pedig egy parlamenti mandátum sorsa a tét

Dunaújvárosban a Polgármesteri Hivatal épülete (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány héttel a győri időközi választás után vasárnap Dunaújvárosban és a környező nyolc településen szavazhatnak az ott élők: ezúttal egy parlamenti mandátum sorsa dől el. Az ellenzék egységesen felsorakozott a jobbikos Kálló Gergely mögé, a Fidesznek ugyanakkor nincs saját jelöltje. A kormánypárt – az utóbbi időben számukra csak vereségeket hozó – városban egy független jelöltet támogat, Molnár Tibort.

Több mint 67 ezer ember adhatja le szavazatát vasárnap, amikor a Dunaújváros, illetve a körülötte lévő nyolc település parlamenti képviselőjét választják meg. Az időközi voksolást amiatt kellett kiírni, mert a 2018-ban győzelmet arató jobbikos Pintér Tamást tavaly októberben Dunaújváros polgármesterének választották, a két tisztség pedig összeférhetetlen.

Az ellenzéki jelölt ezúttal is jobbikos, mégpedig az eddig Pintér Tamás kabinetfőnökeként tevékenykedő Kálló Gergely. Az összes ellenzéki párt felsorakozott mögé, együtt kampányoltak, szombaton például Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció alelnöke közösen buzdított a támogatására. Azt mondták, hogy történelmi jelentőségű lesz a választás, hiszen most először vizsgázik az ellenzéki összefogás egy időközi országgyűlési voksoláson.

A Fidesz ezúttal nem állított saját jelöltet. Ez talán nem is lehet meglepő azután, hogy a 2018-as parlamenti választáson is elbukták a körzetet, ahogy a tavaly őszi önkormányzati voksoláson is alulmaradtak Dunaújvárosban. Így végül az alapvetően függetlenként induló Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere mögé sorakoztak fel. A kormánypártok – habár a logójuk nem lesz ott a szavazólapon – egyáltalán nem titkolják, hogy ki a favoritjuk, Molnár Tibor Facebook-oldalán több fideszes képviselő is videóüzenetben állt ki mellette.

„A Fidesz itt már ki sem mert állni" | Magyar Hang

Bárhogy is végződik a vasárnapi voksolás, a parlamenti erőviszonyokon érdemben nem fog változtatni. Amennyiben az ellenzék – vagyis a jobbikos Kálló Gergely – nyer, az azt jelenti, hogy lényegében megtartják az eddig is általuk birtokolt képviselői széket, de a Fidesznek és a KDNP-nek továbbra is meglesz a kétharmados többsége.

Kálló Gergely korábban a Magyar Hangnak azt mondta, hogy véleménye szerint lehet sikereket elérni a parlamentben a kétharmados többséggel szemben úgy is, ha egy egyéni képviselő kellően hangosan képviseli választókerülete érdekeit. Molnár Tiborral is szerettünk volna beszélni, el is értük, ám nyilatkozat helyett visszahívást ígért, amire végül hiába vártunk.

Rajtuk kívül is vannak még egyébként indulók: a Mi Hazánk Árgyelán Jánost indítja, de ringbe száll a korábban fideszes dunaújvárosi polgármester mellett dolgozó jegyző, Sürü Renáta is. A nem igazán ismert Zöldek színeiben Medveczki Zoltán, míg a Tempo párt jelöltjeként Borbély József méreti meg magát.