Álmos Pétert választották a Magyar Orvosi Kamara elnökének

Álmos Pétert választották a Magyar Orvosi Kamara elnökének

Álmos Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Álmos Péter nyerte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökválasztását Kozma Gáborral szemben – tudtak meg lapunk. Értesülésünket a MOK honlapján megjelent tájékoztatás is megerősítette. Álmos Péter – aki az elmúlt négy évben a köztestület alelnöki tisztségét látta el, és azt követően jelöltette magát elnöknek, hogy Kincses Gyula bejelentette, nem indul újra – 109 szavazatot kapott, míg kihívója 83-at. A MOK tisztújító küldöttgyűlését szombaton tartják, az országos tisztségekről szóló voksolást megelőzően elfogadták a kamara elnökségének beszámolóját. Lapunk úgy tudja, Kozma csapatának jelöltjei sorra jelentik be visszalépésüket. 

Alelnököknek Meglécz Katalint és  Böszörményi-Nagy Gézát választották meg a küldöttek. Mindketten Álmos Péter listáján jelöltették magukat. A fogorvosokat képviselő alelnök pedig Skapinyelcz Tibor lett, ő Kozma Gábor listáján indult.

A visszalépések miatt Svéd Tamás eddigi főtitkár maradt az egyetlen jelölt a főtitkári pozícióra, akit újra is választottak. Titkárnak választották Pinke Ildikót, Hegedűs Tamást, Keczéry Attilát és Kostyalik Jánost. 

A MOK honlapján közzétett tájékoztatás szerint az Országos Felügyelőbizottság elnöke Szécsényi-Nagy Balázs, alelnöke Al-Katib Kamil lett. Az Etikai Kollégium elnöke Kereszty Éva Margit, alelnöke Pócs Dávid.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kincses Gyula – aki a MOK elnöki tisztségét 2019-től töltötte be, miután az Újratervezés nevű orvoscsoport jelöltjeként bő kétharmados győzelmet aratott az addig 16 éven át elnöklő Éger István felett – kevesebb mint két héttel a tisztújítás előtt jelentette be, hogy nem indul. Ekkor derült ki, hogy Álmos Péter eddigi alelnök száll ringbe a posztért. Kihívója, Kozma Gábor belgyógyász, kardiológus, háziorvos egy hete jelentette be indulását. A korábbi ciklusokban – tehát Éger elnöksége alatt – több helyi és országos pozíciót is betöltött. Volt XVII. kerületi MOK-elnök, a budapesti területi szervezet titkára, 2015 és 2019 között pedig az országos elnökség titkári feladatait látta el.

A mostani tisztújításon más pozíciókért folytatott küzdelemben is előkerültek régi nevek Kozma listáján: a titkári posztért ringbe szállt Pataki Zsolt, aki az előző ciklusban szintén a kamara titkára volt, míg az alelnöki tisztségért induló Hollós Gábor 2019-ig már szerzett tapasztalatokat ugyanezen a poszton. Ők azok, akik Kozma mostani alulmaradása után jelezték, mégsem mérettetik meg magukat.