Az egyházi gyermekotthonok vezetőinek pszichés állapotát is vizsgálni fogják

Az egyházi gyermekotthonok vezetőinek pszichés állapotát is vizsgálni fogják

A mónosbéli gyermekotthon (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nem állami fenntartású – például az egyházi – gyermekvédelmi intézmények vezetőinek is kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat, ám ahhoz, hogy ezt a változtatást bevezessék, törvénymódosítás szükséges, amelyet a kormány hamarosan beterjeszt az Országgyűlésnek – közölte ma a Belügyminisztérium. Az, hogy az egyházi intézményekre is vonatkozik-e a pszichológiai vizsgálat kötelezettsége azért érdekes, mert a Magyar Közlönyben közzétett módosítás a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írta át, így az csak a közalkalmazotti jogállású munkavállalókra érvényes.

Rétvári Bence belügyi államtitkár a múlt héten azt közölte, hogy vizsgálni fogják például az általános pszichés állapotot, az érzelmi-indulati kontrollt, a pszichés terhelhetőséget, a stressz-szel megküzdés képességét, a felelősségtudatot, a kóros függőségeket (például játékszenvedélyt, alkoholfüggőséget, drogfüggőséget), az öngyilkosságra való hajlamot és szexuális devianciákat is.