Az egyházi gyermekvédelmi intézmények vezetőinél nem kell pszichológiai alkalmassági vizsgálat

Az egyházi gyermekvédelmi intézmények vezetőinél nem kell pszichológiai alkalmassági vizsgálat

A bicskei gyermekotthon (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a pszichológiai alkalmassági vizsgálatról szóló új kormányrendelet – mondta a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete elnöke, Meleg Sándor a Népszavának.

A Magyar Közlönyben közzétett módosítás a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írta át, így az csak a közalkalmazotti jogállású munkavállalókra érvényes. A gyermekvédelmi rendszerben ők az állami fenntartású, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó intézményekben dolgoznak – mondta Meleg Sándor. A gyermekvédelmi törvény rendelkezése alapján a nem állami szektorra is ki lehetne terjeszteni a szabályozást, ám ez nem történt meg. Tavaly nyári adat alapján a gyermekotthonok 82 százaléka az SZGYF-hez köthető, 17 százaléka viszont egyházi, 1 százaléka egyéb nem állami fenntartású – írta a lap.

Meleg Sándor megjegyezte azt is, a rendelet a már zajló és jövőbeni vezetői kinevezésekre vonatkozik, a jelenlegi vezetők mandátumához csak lehetőséget biztosít. Meleg Sándor fontosnak tartotta kiemelni: az intézményen belüli gyermekbántalmazások és abúzusok jelentős részét nem az igazgatók követik el.

Rétvári Bence belügyi államtitkár a múlt héten azt közölte, hogy vizsgálni fogják például az általános pszichés állapotot, az érzelmi-indulati kontrollt, a pszichés terhelhetőséget, a stressz-szel megküzdés képességét, a felelősségtudatot, a kóros függőségeket (például játékszenvedélyt, alkoholfüggőséget, drogfüggőséget), az öngyilkosságra való hajlamot és szexuális devianciákat is.

Címkék: gyermekvédelem, SZGYF