Béremelést javasol a Belügyminisztérium az ápolóknak

Béremelést javasol a Belügyminisztérium az ápolóknak

Ápoló foglalkozik egy beteggel az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tüdőbelgyógyászati osztályán 2021. február 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egységesen 18 százalékos alapbéremelést javasol a Belügyminisztérium idén júliustól az ápolóknak és az egészségügy nem gyógyító területein dolgozónak – közölte szerdán a tárca. A kormány döntése az ügyben májusban várható.

Szakmai egyeztetések után alakult ki az a javaslat, amelyet a Pintér Sándor vezette belügy tett közzé szerdán. Az elképzelés szerint idén júliustól emelnék egységesen 18 százalékkal az ápolók, illetve az egészségügy nem gyógyító területein – például gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli részlegeken – dolgozók bérét. Ez összesen csaknem 108 ezer embert érint. Az ápolói béremelésre idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány, míg a szektor nem gyógyító területein dolgozók esetében 8,4 milliárd forintot. A tervezetet a tárca társadalmi vitára bocsátja és további szakmai egyeztetések is jönnek. A kormány döntése az ügyben májusban várható.

A Belügyminisztérium azt is kifejtette, hogy a kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést, a szakorvosok a többszörösét kapják bérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, az ápolók bére átlagosan több, mint kétszeresére emelkedett, legutóbb tavaly januárban történt a 2021 évi alapbérhez képest 21 százalékos ápolói alapbéremelés.