Bocsánatot kér a Mazsihisz, amiért a nevük rákerült egy vállalhatatlan mondatot tartalmazó családügyi nyilatkozatra

Bocsánatot kér a Mazsihisz, amiért a nevük rákerült egy vállalhatatlan mondatot tartalmazó családügyi nyilatkozatra

Heisler András (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) aláírása is szerepel egy olyan nyilatkozat aláírói között, amely az elidegeníthetetlen emberi méltóságot összeköti a férfiak és nők közötti házasság intézményével – írja a Népszava

A Mazsihisz hosszú évek óta, minden megnyilatkozásában egyértelművé tette, hogy „hitünk szerint az emberi lény méltósága feltétel nélküli. A szándékunk ellenére, figyelmetlenül megbántott felebarátainkat megkövetjük, elnézésüket kérjük” – áll a Heisler András által vezetett szervezet kiadott közleményben.

Heisler András arra a közös nyilatkozatra utalt, amelyet tizennégy magyarországi egyház közösen adott ki nemrég a „házasság, a család és az emberi méltóság” védelmében.

Az állásfoglalás bibliai idézettel kezdődik: „Megteremtette Isten az embert a maga képére; Isten képére teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket. Isten megáldotta őket, és azt mondta nekik Isten: »Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet!«.”

A biblikus álláspontot – folytatódik a szöveg – Ferenc pápa budapesti látogatása során is hangsúlyozta: megerősítve, hogy a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg. „A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja. Mi, az alulírott katolikus, protestáns és ortodox egyházak, valamint zsidó hitközségek képviselői, a karácsonyra készülve, illetve a hanuka gyertyáinak fényében, egyben az utóbbi időkben egyre erősödő társadalmi vitákra reagálva ezúton is megerősítjük a házasságra, a családra és az emberi méltóságra vonatkozó zsidó és keresztény értékrend fontosságát” – olvasható a nyilatkozatban.

Az állásfoglalás azonban vitát váltott ki a Mazsihisz vasárnapi közgyűlésén. A Mazsihisz közösségi oldalán megjelent tudósítás szerint Frölich Róbert országos főrabbi kifogásolta, hogy a nyilatkozatba bekerült egy olyan mondat, amely a neki és Radnóti Zoltán főrabbinak előzetesen véleményezésre megküldött tervezetben nem szerepelt, és szerinte vállalhatatlan. Ez a mondat így szólt: „A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja”. Az országos főrabbi szerint ez a mondat sértő és kirekesztő azokra nézve, akik nem élnek házasságban, továbbá ellentétes a zsidóság értékrendjével, hagyományaival, tanításával.

A mostani nyilatkozatot a Mazsihisz nevében aláíró Heisler András azt mondta, a saját hibájának tudja be, hogy a sok egyeztetés ellenére elsiklott e mondat felett a figyelme.