David Pressmant kalauzolta Schmidt Mária

David Pressmant kalauzolta Schmidt Mária

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és David Pressman amerikai nagykövet 2023. április 25-én. (Fotó: Schmidt Mária Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Köszönöm David Pressman nagykövet úrnak, hogy ellátogatott a Terror Háza Múzeumba és elismerően írt a kiállításról: »Az önkényuralom veszélyeit dokumentáló nagyhatású múzeum. Köszönöm, hogy itt lehettem.«” – idézte Schmidt Mária, a múzeum igazgatója a kedden odalátogató amerikai nagykövetet, mellőzve minden Amerika-ellenes retorikát, amely jellemző mostanában a kormánypártra.

Az Orbán Viktor által csak „présemberként” emlegetett David Pressman mintegy két hete tartott igen emlékezetesre sikerült rendkívüli sajtótájékoztatót, ahol bejelentette, hogy a Magyarországon működő Nemzetközi Beruházási Bank három vezetője és maga az intézmény is felkerült az Egyesült Államok hivatalos szankciós listájára. Ennek hatására a a magyar kormány azonnal kilépett a szankcionált, orosz gyökerű bankból. 

Ettől függetlenül vagy inkább ezért a kormányzati megmondóemberek nekiestek az amerikai nagykövetnek, Bayer Zsolt szerint a kitiltásról szóló sajtótájékoztató volt a „legfeleslegesebb és vérszegényebb”, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is arról értekezett a Hír TV műsorában, hogy az amerikaiak hat és fél évtizedet késtek a „Ruszkik haza!” feliratot hirdető óriásplakátokkal. Deutsch Tamás „pályakezdőnek” nevezte az amerikai nagykövetet, de más fideszes politikusok is beszóltak neki, erről ITT olvashat részletesebben.