Egy Tolna megyei iskolában tiltják a világítást a folyosón, amíg az nem fenyeget „ütközéssel”

Egy Tolna megyei iskolában tiltják a világítást a folyosón, amíg az nem fenyeget „ütközéssel”

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden fillért megspórolna egy Tolna megyei gimnázium. Ennek érdekében a folyosókon és más tantermen kívüli helyiségekben is megtiltják a világítást addig, amíg a fény hiánya nem fenyeget „ütközéssel, azaz nem balesetveszélyes”. A végrehajtásért a portás vagy az ügyeletes tanár felel – ez az intézménynek a szülőknek, diákoknak és a tanári karnak küldött körleveléből derül ki, amely tartalmát megismerte a Magyar Hang.

Azt is írták, hogy becsengetés után a portás ellenőrzi az intézkedések betartását, kikapcsolja a világítást minden szinten. „Ha mégis égve maradt, naptárába feljegyzi, melyik szünetben hagyták égve”. Közölték azt is, hogy a tantermekben a szünetekben nem világítanak. Ennek felelőse minden esetben a termet elhagyó tanár. Ám azt is lelkére kötötték mindenkinek, hogy a tanórák alatt takarékoskodni kell, „a természetes fényt engedjük be”. A felelős ezért is az órát tartó tanár. A lámpát a takarítók is csak ott kapcsolhatnak, ahol éppen dolgoznak.

A szóban forgó gimnáziumban az új szabályok szerint tantermenként csak egy radiátor működhet, nyílt tereken pedig elzárják a radiátorokat. Az iskola „hőfok szabályozási ütemtervet” is bevezetett. Eszerint tanítási időben legfeljebb 18-20 fok lehet a tantermekben, a tornateremben és a folyósokon viszont 17 fokot írtak elő. Az ütemterv gyakorlatba ültetéséért a karbantartó felel.

A szellőztetés viszont a tanár dolga. Óra végén neki kell a terem ablakának és ajtajának kinyittatásáról és a gyors szellőztetésről, majd a távozása előtt a becsukásáról gondoskodnia. „Törekedni kell a réteges öltözködésre, hogy megfelelően lehessen alkalmazkodni a hőmérséklethez. Fontos a meleg cipő megléte” – üzenték félreérthetetlenül. A levélből kiderül az is, hogy az energiaárak növekedése miatt kevesebb pénz jut vécépapírra és irodaszerekre. „Ha a kéztörlő/wc-papír elfogy, akkor nem tudunk adni, ezért kérem, hogy mindenki gondoskodjon tartalékról.”