Egyre több magyar dolgozik Ausztriában

Egyre több magyar dolgozik Ausztriában

Külföldi állampolgárok lépik át a hegyeshalmi határátkelőhelyet 2020. március 18-án (Fotó: MTI/Filep István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Októberben Ausztriában 103 347 magyar állampolgár dolgozott az Österreichische Sozialversicherung nevű szervezet adatai alapján. Ez 4291 fővel kevesebb ugyan, mint a történelmi rekord idején, augusztusban, ám 10 544 személlyel több, mint egy évvel korábban. Ami még érdekesebb, hogy ez 9256 fős növekedés a 2019 októberi állapothoz képest is, ami még a világjárvány előtt volt – írja a Privátbankár.hu.

A nyári új csúcsok mellett a friss adatok is alátámasztják, hogy – az év eddig eltelt részében – tartósan maga mögött hagyta ez a piac a válságot. A koronavírus csak ideiglenesen vetette vissza a magyar munkaerő Ausztriába vándorlását. Különösen azért nevezhető magasnak a kint dolgozó magyarok száma, mert az ősz egyébként uborkaszezon az osztrák gazdaság több ágazatában, mivel turisták inkább nyáron és télen érkeznek.

Éves átlagban is emelkedik a kint dolgozó magyarok száma, hiszen idén 98 243 munkavállalót regisztráltak az osztrák hatóságok, ami jelentősen meghaladja a tavalyi 91 394 főt, de a 2019-ben mért 96 906 magyar munkavállalói számot is.