Eljárást indított az Európai Bizottság a szuverenitásvédelminek nevezett törvény miatt

Eljárást indított az Európai Bizottság a szuverenitásvédelminek nevezett törvény miatt

Kocsis Máté lakossági fóruma a „szuverenitás védelmében” (Fotó: Kocsit Máté Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben az uniós jog megsértése miatt az Európai Bizottság – jelentették be szerdán a frissen hozott döntést. A 444.hu által idézett közlemény szerint a Bizottság azután döntött így, hogy „alapos értékelésnek vetette alá a magyar Országgyűlés által 2023. december 12-én elfogadott és 2023. december 22. óta hatályos, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló új törvényt”.

A Bizottság úgy véli, hogy a magyar jogszabály sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését, többek között: az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát, az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített számos alapvető jogot (például a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, az egyesülés szabadságát, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot, az önvádra kötelezés tilalmát és az ügyvédi titoktartási kötelezettséget), a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket, valamint számos, a belső piacra alkalmazandó szabályt.

Magyarországnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon az Európai Bizottság felszólító levélre. A közlemény szerint „amennyiben nem orvosolja a Bizottság által felvetett kifogásokat, a Bizottság úgy határozhat, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indokolással ellátott véleményt küld”.