Elhunyt Berecz János

Elhunyt Berecz János

Fotó: Wikipédia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életének 92 évében elhunyt Berecz János. A halálhírt az egykori politikus szülővárosának, Ibránynak polgármestere jelentette be a Facebookon.

Berecz János Wikipédia szócikke szerint az 1980-as években vezető tisztségviselő, MSZMP KB tagja, az állampárt ideológiai és propagandaügyekkel foglalkozó KB-titkára, ekkoriban egyik legbefolyásosabb politikusa volt. 1987-ben a Politikai Bizottság tagja lett. A rendszerváltás előtt az MSZMP reformkommunista szárnyával, így Pozsgay Imre körével szemben az egypártrendszer fenntartásáért küzdő pártvonal egyik vezetője volt. A rendszerváltás idején az MSZP helyett Grósz Károllyal együtt a marxista–leninista elvek mellett kitartó, újjáalakuló MSZMP-be lépett be.

A nevéhez fűződik a Kádár-korszak egyik legismertebbé vált, a szovjet beavatkozás és kádári megtorlás helyességét igazoló könyve az 1956-os forradalomról, melynek címe: Ellenforradalom tollal és fegyverrel 1956.

Ibrány Város képviselőtestülete Berecz Jánost saját halottjának tekinti.

 

Címkék: Ibrány, Berecz János