Karácsony Gergely: Ismét 2x2-es sávok lesznek a Nagykörút kritikus csomópontjainál

Karácsony Gergely: Ismét 2x2-es sávok lesznek a Nagykörút kritikus csomópontjainál

Ideiglenes kerékpársáv a Nagykörúton (Fotó:
MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az emberek tudják, hogy ezek fontos beruházások és nagy áldozattal járnak, sokan problémásnak tartanák, ha nem valósulnának meg – mondta Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen röviden végig vette a fővárosban megvalósuló nagyobb fejlesztéseket, így például a Lánchíd, a pesti alsó rakpart, valamint a Blaha Lujza tér rekonstrukcióját.

Tájékoztatása szerint a tömegközlekedés soha nem látott kihívások előtt áll, egyrészt azért mert a felére csökkent a jegyár-bevétel, másrészt pedig azért, mert nő a gépjárműállomány a városban és az agglomerációban is. A főpolgármester azt mondta, a pandémia jelentősen rontott a helyzeten, 2019 és 2021 között nagymértékben emelkedett a gépjárműforgalom.

Karácsony Gergely szerint egyébként a járvány szempontjából korántsem veszélyes annyira a tömegközlekedés, mint ahogyan azt az emberek gondolják. A Nagykörúton kialakított kerékpársávokkal kapcsolatban elmondta, hogy ezen az útszakaszon a közlekedők 4 százaléka választja a kerékpárt, miközben az autósok 14 százalékot tesznek ki. A legtöbb embert természetesen a 4-es 6-os villamos szállítja. 

A főpolgármester szerint az állami beruházásban megvalósuló M0-s déli szakaszának felújítása óriási terhelést jelent a városnak. 

A közlekedés javítása érdekében átgondolják a beruházásokat annak érdekében, hogy javítsák az autósok helyzetét. Az ötpontos javaslatcsomag szeptemberben kerül a fővárosi közgyűlés elé:

  1. ingyenes lesz a közösségi közlekedés a 14 év alattiaknak;
  2. gyorsítják a felújításokat a Blahán, összehangolt lesz az építkezés a rakparton;
  3. alternatív útvonalakat nyitnak a belvárosban;
  4. módosítások lesznek a Nagykörúton az autós forgalom érdekében;
  5. lámpaprogram indul az autós közlekedés javítására.

Ez azt jelenti, hogy a körút kritikus csomópontjain a kerékpársáv megtartása mellett visszaállítják a 2x2 autósávot (ehhez a Corvin negyednél szükséges beavatkozni), valamint kialakítanak egy kilencven másodperces lámpaprogramot, amellyel jelentősen javul majd az autósok helyzete. A 14 éven aluliakra vonatkozó ingyenes utazási lehetőség azt a célt szolgálja, hogy visszacsábítsák az embereket a tömegközlekedésbe - közölte. Alternatív útvonalakat is nyitnak majd a belvárosban, a Dohány és Wesselényit például már megnyitották, ahogy a Honvéd-Nádor utcát is a Bajcsy tehermentesítésére.

A Blaha Lujza tér 2022 végén készülne el teljesen, de szeptemberben már visszaadnák az autósoknak a Rákóczi utat.

Karácsony csütörtökön azt is jelezte: javasolja a fővárosi közgyűlésnek, vonják vissza Budapest hozzájárulását az atlétikai vb megrendezésére, ezt a Miniszterelnökség azzal kommentálta: komolytalan felvetés.