„Máskor is előfordul” – a kórház arról, hogy egyedül látta Észak- és Közép-Magyarország gyermektraumatológiai ügyeletét

„Máskor is előfordul” – a kórház arról, hogy egyedül látta Észak- és Közép-Magyarország gyermektraumatológiai ügyeletét

A Szent János Kórház a Kútvölgyivel a háttérben (Fotó: Shutterstoc)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról Kőnig Róbert gyermekorvos Facebook-posztja alapján mi is beszámoltunk, a Szent János Kórház egyedüli intézményként látta el vasárnap délutántól Észak- és Közép-Magyarország területének gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeletét. A bejegyzésből kiderült, hogy 24 óra alatt 163 gyermeket látott el az osztály. Az orvos egy másik posztban azt írta, bár a szülők túlnyomó többsége megértette, hogy „vis major” helyzet állt elő és ezért meg fog nőni a várakozási idő, sajnos voltak páran, akik hangulatot keltettek és sértegették, fenyegették őket, rájuk törték az ajtót.

 

Lapunk megkereste az ügyben az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), magyarázatot kérve a kialakult helyzetre. Válasz a Szent János Kórház kommunikációs vezetőjétől, Sebők-Tóth Katától érkezett hétfő koraeste. Mint közölte, az Országos Mentőszolgálat tavaly szeptemberben életbe lépett ügyeleti rendje szerint a gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeletet vasárnap reggel 8-tól hétfő reggel 8-ig az Észak-budai Szent János Centrumkórház és a Manninger Jenő Országos Baleseti Központ látja el. – Utóbbi intézményben vasárnap 17.20-kor informatikai meghibásodás történt, amelynek elhárításáig – este 10 óráig a Szent János látta el az ügyeletet. – Az ügyben vizsgálat nem indul, hiszen a kórházi ellátók esetében máskor is előfordul olyan előre nem látható esemény, aminek következtében az ellátás átmenetileg átszervezésre kerül – írta Sebők-Tóth Kata, aki arról is tájékoztatta lapunkat, hogy az előző vasárnapi betegszámhoz képest az átvett ügyeleti időben 22-vel több beteg ellátására volt szükség. – A hiba elhárítását követően a betegellátási rend visszaállt. Kollégáink kitartóan helytálltak, a megnövekedett esetszámok ellenére az összes gyermeket ellátták– zárta válaszát az intézmény kommunikációs vezetője.

Újabb megkeresést küldtünk, amelyben azt tudakoltuk, évente hány a mostanihoz hasonló eset történik akár tervezetten, akár rendkívüli esemény okán. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.