Hódmezővásárhelyen egyeztetett Márki-Zay és Jakab

Hódmezővásárhelyen egyeztetett Márki-Zay és Jakab

Fotó: Jakab Péter Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hódmezővásárhelyen találkozott Márki-Zay Péter és Jakab Péter csütörtök délelőtt. A Jobbik vezetője a találkozóról szóló Facebook-posztjában megjegyezte: „Az ellenzéki egység a győzelem kulcsa. Vigyázni kell rá minden körülmények között. Ma személyesen mentem el a közös miniszterelnök-jelölthöz Hódmezővásárhelyre, hogy felhívjam a figyelmet ennek fontosságára.” Márki-Zay Péter szintén arról posztolt, hogy az ellenzék egységének megőrzése érdekében találkoztak Jakab Péterrel.

„Az elmúlt időszakban volt néhány nyilvános üzengetés. Márki-Zay Péter is többször megszólalt a médiában az ellenzéki egységről” – mondta Jakab Péter a Telex megkeresésére. „Én szerettem volna, hogy ezt az üzengetést befejezzük, és négyszemközt beszéljünk az ellenzéki egység megőrzésének fontosságáról.”

Hogy pontosan milyen témákat érintettek, a Jobbik elnöke nem akarta elárulni. Szerinte most az a legfontosabb, hogy ellenzék egységes erőt mutasson, ehhez pedig az kell, hogy a vitás kérdéseket zárt ajtók mögött, civilizáltan tudják rendezni. „Hasznos, jó beszélgetés volt”, „barátkoztunk.” Ezekkel a szavakkal értékelte az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a találkozót a Telexnek. „Van egy csomó téma, amiben egyetértünk, és van néhány kérdés, amit másként látunk.” A miniszterelnök-jelölt szerint több kérdésben sikerült is közelíteniük az álláspontjaikat, de még bőven maradtak nézetkülönbségek.

Két vitás pontot biztosan érintettek a hódmezővásárhelyi találkozón. Az egyik a kampánytámogatások kérdése. Márki-Zay ugyanis korábban arról beszélt, hogy a költségvetéséhez képest a Jobbik kevés pénzzel szállt be az előválasztásba. Jakab Péter ugyanakkor kijelentette, hogy a legnehezebb egyéni körzetekben jobbikos jelöltek indulnak jövő áprilisban, a Jobbik dupla annyi pénzzel szállt be az előválasztásba, mint a többi párt, és összegszerűen az ő pártja ajánlotta fel a legtöbb pénzt a közös ellenzéki kampányba.

Ugyancsak érintették a csütörtöki megbeszélésén a hetedik frakció kérdését. Előválasztási győzelme után állt elő Márki-Zay Péter az ötlettel, hogy szeretne egy hetedik frakciót a konzervatívoknak, sőt, azóta már pártot is alapítana. Nem sokkal a találkozó után jelent meg a Szabad Európán egy interjú Jakab Péterrel, amelyben kategorikusan kijelentette, hogy a Jobbik nem támogatja az előválasztás szabályrendszerének megváltoztatását menet közben, mert szerinte csak a Fidesz szokott menet közben szabályokat átírni.

Azt is mondta, a választók „kemény nemet mondtak” az előválasztáson a Pálinkás József vezette Új Világ Néppártra, ami a hetedik frakció alapját adná Márki-Zay elképzelése szerint. „Még vita zajlik arról, hogy lehet-e hetedik frakciót létrehozni. De a Jobbik álláspontja világos: nem támogatjuk az előválasztás szabályrendszerének megváltoztatását menet közben” - jegyezte meg Jakab Péter.

Az államfőjelölés kapcsán a Jobbik elnöke megjegyezte, hogy ez most nincs a legfontosabb teendőik között, de már merültek fel nevek. Abban ugyanakkor egységes az ellenzék, hogy közvetlen államfőválasztást szeretnének.