Index: Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

Index: Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

Demeter Szilárd (Fotó: Facebook/Petőfi Irodalmi Múzeum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Index értesülései szerint Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója, ezzel pedig összevonhatják majd a Petőfi Irodalmi Múzeummal.

A lap úgy tudja, a hírt Csák János kulturális miniszter közölte a Nemzeti Kulturális Tanács keddi ülésén, és a nyilvánosság számára este jelentheti be, az M5 Ez itt a kérdés című műsorában. Ugyanakkor Németh Szilárd rezsibiztos már kedd délután két óra után kész tényként kezelte Demeter Szilárd új posztját és gratulált druszájának.

Kerestük Demeter Szilárdot a hírrel kapcsolatban, a főigazgató későbbre ígért válaszokat.

Az Index megjegyezte, Demeter korábban sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta érdeklődésükre, hogy beadta, majd vissza is vonta pályázatát a főigazgatói pozícióra. A lap szerint a győztes bejelentésével az is nyilvánvalónak látszik, miért terjesztették minisztériumi körökből a pályázat visszavonásának hírét. A többi pályázóra ugyanis nyomasztólag hathatott volna, ha van már egy biztosnak tűnő befutó, az Index pedig azt sugallja, hogy más jelentkezőket eközben úgy kellett rábeszélni a megmérettetésre. 

Az esetleges intézményi összevonás hírére korábban szintén az Indexen reagált a menesztett főigazgató, L. Simon László. A korábbi fideszes politikusnak a World Press Photo kiállítással kapcsolatos ügy kezelése miatt kellett mennie. A Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra volt az, aki botrányként emlegette a kiállításon látható, melegeket ábrázoló fotókat. L. Simon pikírt választ adott erre Dúrónak, ugyanakkor a múzeum 18-as korhatárbesorolást jelentett be az említett kiállításra. Viszont elhangzott az is, hogy ennek betartatására az intézménynek nincs kompetenciája. 

L. Simon az említett indexes cikkben nem reagált az indulók személyére, viszont az összevonás tervével kapcsolatban megfogalmazta nézeteit. „A cikkben felvetett intézményi integráció gondolata viszont fontos téma, hiszen ha jól értettem, az egyik ismert pályázó személye azért jött szóba, mert ő lehetne a garancia egy összevonási terv sikeres megvalósítására. Miniszteri biztos koromban, illetve a 2021-ben benyújtott főigazgatói pályázatomban magam is felvetettem több, jelenleg önálló intézmény összevonását, elsősorban racionalizálási és költségoptimalizálási szempontok mentén, ám az azóta eltelt időszak még egyértelműbbé tette számomra, hogy nagyobb átalakításoknak is lenne értelmük” – vélekedett a cikkben L. Simon László.

Az Index megemlíti, hogy az elmúlt években sor került a Petőfi Irodalmi Múzeum felújítására, helyre állt a történelmi kert és a kastély kompozíciós egysége, továbbá átjárhatóvá vált a Múzeum körút – Károlyi-kert – Egyetem tér útvonal. Azt, hogy jelenleg milyen összevonások elképzelhetők, a lap szerint egyelőre nem tudni, viszont az tény, hogy Demeter pozícióját a PIM élén február 1-jével erősítették meg újabb öt évre. A két múzeum valamilyen szintű összekapcsolása viszont felmerült már: a Károlyi-palotától nem messze található a Nemzeti Múzeum épülete, amelynek nemrég szintén felújították a kertjét.