Jászai Gellért szerint a Vodafone felvásárlása nem államosítás

Jászai Gellért szerint a Vodafone felvásárlása nem államosítás

A 4iG Nyrt. informatikai-technológiai vállalat székházának bejárata a Szépvölgyi Irodaparkban, a főváros III. kerületében, a Montevideó utca 8. szám alatt (fOTÓ: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez nem államosítás, hanem a kormány egyik legrégebbi nemzetstratégiai céljának a megvalósítása a magán- és állami tőke összefogásával – többek közt erről beszélt a Vodafone Magyarország felvásárlása kapcsán Jászai Gellért, a 4iG cégcsoport elnök-vezérigazgatója az Indexnek adott, kedden megjelent interjúban. Egy héttel ezelőtt jelentették be: a 4iG és a magyar állam közösen veszik meg a Vodafone hazai cégét 715 milliárd forintért még pedig úgy, hogy előbbi 51 százalékos, míg utóbbi 49 százalékos tulajdonhányaddal fog rendelkezni.

Jászai most többek közt arról beszélt, több mint egy évvel ezelőtt kereste meg a Vodafone Group akvizíciós területének vezetőjét azoknak a piaci híreknek a hatására, hogy a vállalat egyes érdekeltségeit értékesíteni szeretné. Jászai állítása már csak azért is érdekes, mert a Vodafone Group a 444 kérdésére, mi szerint ki kezdeményezte az üzletet, azt válaszolta:„ A Vodafone-hoz érkezett a megkeresés a vásárlók részéről. Egyéb részletet nem hozunk nyilvánosságra a tárgyalásokról”.

A 4iG vezetőjét arról is kérdezték, egyeztetett-e Orbán Viktorral a vételi ajánlat megtétele előtt. – Miniszterelnök úr a kormány részéről Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert jelölte ki a tranzakcióval kapcsolatban felelősként. Vele egyeztettem – állította Jászai. 

Arra is kitért, más európai országokban a magántőke ugyan megjelent a különböző stratégiai szektorokban, de az államok mindvégig törekedtek arra, hogy meghatározó tulajdonrészük maradjon ezekben. Példaként azt mondta, a Telenorban a mai napig 54 százalékos a norvég állam tulajdona, a svájci Swisscomban 51 százalékos az állami jelenlét, a Magyar Telekom anyavállalatában, a Deutsche Telekomban pedig több mint 31 százalékos tulajdonrésze van a német államnak, míg az Orange-ban a francia állam pedig 23 százalékos részvényes.

A felvetésre, hogy a mostanihoz hasonlóan nehéz gazdasági helyzetben másra is fordíthatná az állam a közpénzt, Jászai úgy fogalmazott: „egy vállalatot akkor lehet megvásárolni, amikor eladóvá válik, és sajnos nem akkor, amikor mi akarjuk, amikor számunkra a legalkalmasabb lenne. Márpedig ez ritka lehetőség a távközlési piacon”. – Egy másik szempont, hogy ha az állam hitelből vásárolja meg a saját részét, akkor ezzel nem terheli közvetlenül a költségvetést, azaz nem vesz el senkitől azért, hogy ezt kifizethesse. És ez hosszú távon is igaz, mert a Vodafone jövedelemtermelő képessége fedezni fogja a felvett hitel kamat- és tőketörlesztéseit – tette hozzá. Maga a 4iG pedig elsősorban nemzetközi piaci finanszírozásból, hitelből, illetve kötvénykibocsátásból fedezné a rá esőrész kifizetését. Az akvizíció előkészítésével és a finanszírozás szervezésével kapcsolatban hónapok óta együtt dolgoznak a JP Morgannel.