Jön a nyár, de légkondi most sem lesz a 3-as metrón

Jön a nyár, de légkondi most sem lesz a 3-as metrón

Az Arany János utcai metróállomás (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába ígérte korábban Karácsony Gergely főpolgármester, idén sem lesz klíma a hármas metrón – írta a Népszava. A lapnak a BKV annyit írt, hogy a légkondicionáló berendezésekről „a közbeszerzési eljárás jelenleg tárgyalási szakaszban van”. A cég idei üzleti tervében sem lelték nyomát a beruházásnak.

A budapesti M3-as metróvonalon közlekedő járműveket 2016-ban 69 milliárd forintért gyártotta újra az orosz Metrowagonmash, de az akkor még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat takarékossági okokból nem kért bele klímát. Karácsony Gergely még főpolgármester-jelöltként, 2019-ben ígérte meg – miután 34,8 fokot mért a vonal egyik kocsijában –, hogy utólag klimatizálják a szerelvényeket, de ez nem olyan egyszerű. Az egyik legnagyobb probléma, hogy az utólagos szereléshez az orosz gyártó hozzájárulására lenne szükség, mivel enélkül elvész a garancia.

„A klimatizálás elsődlegesen nem pénzkérdés, szükség lenne hozzá az orosz gyártó hozzájárulására, amire kevés az esély. Ha enélkül nyúlunk a kocsikhoz, elvész a garancia. A helyzet tavaly óta nem változott, idén nyárra objektíve lehetetlen a légkondicionáló berendezések felszerelése” – mondta a lapnak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki megerősítette azt is, hogy a munkát az orosz gyártó ellen indított perben követelt kötbér terhére rendelnék meg.