Karácsony a budapestieket kérdezné meg az új stadionokról

Karácsony a budapestieket kérdezné meg az új stadionokról

Budapest, 2019. szeptember 29. Orbán Viktor miniszterelnök, a párt újraválasztott elnöke a Fidesz tisztújító kongresszusán a BOK Sportcsarnokban, Budapesten 2019. szeptember 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapesti Városligetben új épületek helyett parkot szeretne a budapestiek kétharmada a felmérések szerint, ezért ott a zöldfelületet növelné a főváros új vezetése. Ami a stadionokat illeti, erről közvetlenül kérdezné meg a budapestieket Karácsony Gergely a Facebook-oldalán megjelent délutáni közlemény szerint, és az ő álláspontjukat képviselné a kormánnyal folytatott tárgyalások során.

Karácsony Gergely

Sokan kérdezték, változtat-e valamit Budapest és a kormány viszonyán... a miniszterelnök tegnapi parlamenti nyilatkozata, amely szerint a kormány „nem szeretne a főváros felelős vezetői által nem kívánt fejlesztéseket végrehajtani Budapesten". Szerintem ez jó kiindulópontja annak az együttműködésnek, amelyben én kiszámítható partner leszek, hiszen az én egyetlen és kizárólagos szempontom a budapestiek érdeke.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a parlamentben úgy nyilatkozott: „nem szeretne a főváros felelős vezetői által nem kívánt fejlesztéseket végrehajtani Budapesten”. Hasonlóan válaszolt újságírói kérdésekre a keddi kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter: mint elmondta, nem akarnak egy önkormányzatra sem ráerőltetni beruházásokat. Gulyás szerint a kormány nyitott arra, hogy érdemi párbeszédet folytasson a fővárossal. Szerinte akkor van értelme tárgyalni, ha a főváros tudja, mit szeretne.

Gulyás Gergely elmondása szerint egy politikai megállapodás volt Tarlós István és Orbán között a főváros fejlesztésével, de a miniszterelnöknek az az álláspontja, hogy ezt a megállapodást fenn kell tartani – erről is beszélt Orbán Viktor hétfőn a parlamentben.

„A budapesti választók többsége másfajta jövőképet támogatott, de a magyar kormány nem teheti meg, hogy ugyanazokat a feltételeket nem biztosítja az új városvezetésnek." - mondta Gulyás, aki a kampányban még másképp nyilvánult meg. Akkor azt mondta, hogy a kormány és Budapest közti fejlesztési szerződés érvényét veszti, ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester.

Hogy a nagyberuházásokra szánt összegeket más budapesti célokra fordítanák-e, ha az új városvezetés alatt leállnának ezek a projektek, azt Gulyás nem tudta pontosan megmondani, de leszögezte: a központi források felhasználásáról az Országgyűlésnek kell dönteni.

Karácsony Gergely mostani közleményében azt ígérte: kiszámítható partner lesz, hiszen "az egyetlen és kizárólagos szempontja a budapestiek érdeke. (...) Nem arról szólnak a jövőben a kormány és Budapest közötti tárgyalások, hogy mit szeretne, vagy nem szeretne a főváros felelős vezetése, hanem arról, hogy mit szeretnének, vagy nem szeretnének a budapestiek."