Karácsony: A Momentum új stratégiája nem könnyíti meg az ellenzéki tárgyalásokat

Karácsony: A Momentum új stratégiája nem könnyíti meg az ellenzéki tárgyalásokat

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nagyon nehéz lesz ellenzéki egységet teremteni Budapesten, ha közben erős szavakat mondanak egymásra azok a felek, akik amúgy az együttműködésben érdekeltek, és ezt várják tőlük a választóik is. A Momentum új politikai stratégiája kétségtelen módon nem könnyíti meg azt, hogy egy tárgyalóasztalnál üljenek a felek, úgyhogy én próbálok közvetíteni a pártok között – erről beszélt Karácsony Gergely a Telexnek adott interjújában. Később azt is mondta, „kétségtelen, hogy a Momentum nagyon sok frontot nyitott egyszerre, és nem látom, hogyan tudnák érvényesíteni az akaratukat egyszerre mindenkivel szemben”.

Azzal kapcsolatban, hogy mit várt a DK azért cserébe, hogy hivatalosan is kijelentette, őt támogatja, azt mondta: „Nagyon egyszerű: azt vállaltam, hogy én is támogatom a DK jelenlegi polgármestereinek újrázását. Nem mintha ez kérdéses lett volna számomra, hiszen a DK-s polgármesterek jól végzik a munkájukat. Emellett támogatom a DK kőbányai és pesterzsébeti polgármesterjelöltjét, Mustó Gézát és Fekete Katalint is, mert ők tudják elhódítani azokat a kerületeket a Fidesztől”.

Arra is kitért, négy kerületben van még érdemi vita: Zuglóban, Csepelen, Budafokon és Soroksáron, és ezeken a helyeken még biztosan hosszabb idő kell a megállapodáshoz, míg szerinte a Belvárosban és a Hegyvidéken a Momentum adja majd a közös jelöltet.

Azzal kapcsolatban, hogy a Momentum Zuglóban elindulna Horváth Csaba regnáló szocialista polgármesterrel szemben, azt mondta, kontraproduktívnak gondolja, „ha felnyitjuk az inkumbencia elvét, tehát azt, hogy a hivatalban lévő polgármestereknek kell felhatalmazást kérniük az elvégzett munkájuk alapján a választóktól. Ha ezt az elvet megbontják a pártok, ritkán áll meg a dominó az első lépés után”.

Azzal kapcsolatban, hogy a Mi Hazánk új javaslata átalakítaná az önkormányzati választás szabályait Budapesten, úgy fogalmazott: „A magát nindzsaként beállító kormány valójában hihetetlenül gyáva, még arra sem képes, hogy saját maga nyújtsa be a javaslatát. El tudom róluk képzelni, hogy nem ebben a formában fogják elfogadni a javaslatot. Ha valóban megszavazzák, akkor bekerül majd az is a törvénybe, hogy eltörlik a közvetlen főpolgármester-választást, és a főpolgármestert a közgyűlés választja. Szerintem erre megy ki igazából a játék, és azért tologatja a Fidesz maga előtt a zsebnácijait és a felvásárolt exliberális Fodor Gábort, mert ők is tudják, hogy ez nagyon ciki”.

A lap arról is kérdezte Karácsonyt, hogy a napokban házkutatást tartott a NAV a 99 Mozgalom ügyében Perjés Gábornál és Tordai Csaba ügyvédi irodájában, a Főpolgármesteri Hivatalban vagy az ő otthonában volt-e házkutatás. – Nem, de a porcicákat leszámítva nem is találnának semmit. (...) Mélységesen felháborít ez az orosz módszer, az pedig végképp, ha a nyomozó hatóságokat politikai lejáratásra használják. Azt a szívességet azonban nem teszem meg a hatalomnak, hogy ez kibillentsen a lelki egyensúlyomból”. Karácsony megismételte azon korábbi állítását is, hogy a 99 Mozgalom 506 millió forintos támogatása anonim adománygyűjtés volt.

A teljes interjú itt olvasható

A főpolgármester nemrég a Magyar Hang Kompország című műsorában járt, ez itt nézhető vissza.

Címkék: Karácsony Gergely